Huckabee och Obama vann

Mike HuckabeeObama
Huckabee har vunnit stort. Obama har också vunnit stort.

Det blev en historisk kväll i Iowa. En svart man har vunnit i Iowa och är därmed nu favorit att bli demokraternas presidentkandidat. Den symboliken ska inte underskattas.

Huckabee kom från ingenstans för en månad sedan och vann mot en betydligt rikare kandidat. Romney uppges ha spenderat 15 gånger mer än Huckabee i Iowa.

Siffrorna uppdateras kontinuerligt nedan!

Läget just nu för demokraterna med 100 % av vallokalerna som rapporterat in:

Obama 38
Edwards 30
Clinton 29
Richardson 2
Biden 1
Dodd 0
Gravel 0
Kucinich 0

Läget just nu för republikanerna med 92 % av vallokalerna som rapporterat in:

Huckabee 34
Romney 25
Thompson 13
McCain 13
Paul 10
Giuliani 4
Hunter 0

Clinton och Romney är valets stora förlorare. Båda har investerat mängder med pengar och tid i Iowa, men det räckte inte. Edwards lär inte heller gå tillräckligt stärkt ur detta äventyr ikväll. Han har spenderat mest tid av alla kandidater i Iowa. Han behövde en vinst för att skaka om. Huvudnyheterna blir Obamas vinst och Hillarys tredjeplats. Precis som 2004 kan Edwards oväntade andraplats bli bortglömd. Obama fick ett drömresultat med Clinton trea.

Nu blir det en hård fight om New Hampshire mellan främst Romney, McCain och Huckabee. Många tror att McCain kan göra om sin oväntade vinst i denna viktiga delstat.

Deprimerande läsning för Ron Pauls anhängare också som bara når en femteplats. Men han är endast några procent ifrån en tredjeplats. Trösten är att Paul slog Giuliani stort.

[tags]usa, usa-valet, huckabee, politik, clinton, edwards, obama, barack obama, mike huckabee, thompson, ron paul, mitt romney[/tags] (DN, SvD) intressant.se