Huntsman skippar Iowa

Jon Huntsman har meddelat att han inte kommer försöka vinna i Iowa. Det skulle vara mer eller mindre omöjligt för honom som moderat republikan att vinna i denna mycket socialkonservativa delstat. Där är man inte heller så imponerade av mormoner, vilket Huntsman och Romney är. Men Huntsman skyller på något annat än värderingar och religion när han förklarar för en väljare varför han skippar Iowas caucus:

I’m not competing in Iowa for a reason. I don’t believe in subsidies that prop up corn, soybeans” and ethanol, he said.

Etanolstödet till jordbruken är allltså ursäkten för att inte ställa upp i Iowa. Att som kandidat i Iowa vara mot etanolstöd är som att svära i kyrkan. Men det gillas i New Hampshire där man vill att kandidaterna ska vara lite mer oberoende, moderata och säga vad de tycker. Det kan eventuellt skada den andre moderate kandidaten. Romney har ju ett rykte om sig att byta åsikter för att passa in.

Märkligt nog meddelade Pawlenty nyligen att han inte heller förespråkar etanolstöden. Annars har han ju framstått som en huvudkandidat i Iowa. Det öppnar upp för Bachmann som är född i Iowa och är socialkonservativ. Cain kan överraska i Iowa. Santorum? Romney gör väl inte om missen från fyra år sedan med att satsa allt för stora resurser på Iowa?

Trots att Huntsman inte nått mer än 4 % i någon nationell opinionsundersökning än tippar jag att han kan bli svårslagen i New Hampshire. Konservativa George Will, opinionsanalytikern Nate Silver och många andra tippar dock att Huntsman är chanslös. Det pga att republikanerna tagit ny riktning bort från moderata republikaner i och med Tea Party.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.