Ingen kommer vinna

Efter Iowa ökade Bernie Sanderss chanser att vinna dramatiskt. Men så hände något märkligt efter att han vann flest röster även i New Hampshire. Hans chans att vinna en majoritet av delegaterna under primärvalen minskade. Anledningen till det är att det fortfarande finns många kandidater kvar och att Bernie inte vann med så stor marginal som många väntat sig.

I FiveThirtyEights modell ser det därför ut som att ingen kommer vinna en majoritet av delegaterna innan konventet. Det riskerar att leda till kaos om övriga kandidater kan enas om att utmana den som har flest delegater då. Och sen kommer superdelegaterna in i bilden i andra valomgången på konventet. Men vi är inte där än och det är fortfarande mindre sannolikt att vi hamnar i den situationen.

Bland moderata kandidater återstår Bloomberg, Biden, Buttigieg, Steyer och Klobuchar. Alla med argument just nu för att fortsätta till åtminstone South Carolina. Efter det, inför Super Tuesday, då en mängd delstater röstar, lär flera kandidater hoppa av misstänker jag. Biden t ex lär vilja smyga ut från scenen innan förnedringen blir allt för stor. Eller lyckas han hitta ny momentum i South Carolina och överleva?

Otydliga progressiva

Warren som åtminstone tidigare betraktades som en progressiv kandidat har tagit några steg bort från Bernie Sanders. Hon har till och med börjat attackera honom i tal och på twitter. Samtidigt har hon börjat hylla Amy Klobuchar som väl står längst till höger av kandidaterna som är kvar. Det har inte gynnat Warren i val och opinionsmätningar. Hon har ju haft problem under senaste månaderna med var i det politiska spektrumet hon vill bli placerad. Är hon för Medicare for All eller kritiserar hon det? Otydligheten har ett pris i ett fält som fortfarande är väldigt stort, med åtta kandidater att välja på.

LÄS:  Vicepresidentkandidat utsedd

Inte heller den som ligger sist av kandidaterna som är kvar tillhör helt det progressiva lägret längre. Gabbard fick inte många röster i Iowa och New Hampshire, men hon har inte hoppat av än. Många betraktade henne som progressiv i början av kampanjen. Nu är bilden mer splittrad. Hon har gjort väljarna lite förvirrade kring var hon står. Den otydligheten har inte gynnat henne.

Bernie mot resten

Bernie mot resten är ett narrativ som börjar ta över diskussionen kring primärvalen. Vem kan besegra honom? Vilka moderata presidentkandidater kommer pressas hårdast att hoppa av för att de ska kunna enas om en kandidat att utmana Sanders?