Iowa röstar i dag – valresultat och senaste nytt uppdateras under natten

Klockan 02:00 svensk tid natten till tisdag måste väljarna vara på plats i vallokalerna i Iowa. Det är dock inga vanliga val, utan nomineringsmöten som brukar ta mellan en och två timmar. Valresultat väntas droppa in kort efter det.

41 delegater står på spel. Totalt under nomineringsprocessen tävlar demokraternas kandidater om 3,979 delegater. För att vinna i första omgången på konventet krävs det 1991 delegater.

Sidan uppdateras under valnatten med senaste nytt här nedan.

18:32 Tio timmar senare har vi inget valresultat, däremot en tid när det kommer. Kl 23 svensk tid ikväll ska det senast meddelas av demokraternas lokala partiorganisation i Iowa.

8:00 Vi återkommer när situationen klarnat och vi har några valresultat senare under tisdagen som partiet utlovat.

07:30 Kampanjerna börjar spinna egna interna siffror. Här Sanders:

07:06 Partiet uppger att de inte kommer släppa några valresultat ikväll (lokal amerikansk tid). Sanders kampanj säger dock att de planerar släppa det valresultat som de har samlat in själva inom kort. Det ska inte vara ett fullständigt valresultat och givetvis inget officiellt resultat. Buttigieg har utmålat sig själv som vinnare i vad som kan beskrivas som ett segertal. Warrens kampanj hävdar att hon är i jämn kamp med Sanders och Buttigieg, med Biden en bit efter som fyra.

06:31 Har vi bevittnat nomineringsmötenas död? Är Iowas status som “first in the nation” nu över?

06:12 Biden hotar partiet att inte släppa något valresultat utan att hans kampanj fått se resultatet först. Situationen går från kaotiskt till allvarligt läge.

05:52 Det lutar åt att vi inte kommer få något resultat förrän tidigast på morgonen lokal amerikansk tid. Partiet uppger till kampanjerna att de har 35 % av rösterna inrapporterade. Vi har än så länge bara fått se knappt 2 % av röstresultaten.

05:45 Sanders talar. “When the results are in, I have a good feeling that we will be doing very well here in Iowa”. “Today marks the beginning of the end of Donald Trump.”

05:40 Biden talar nu också. Klobuchar säger i sitt tal att hon fortsätter till New Hampshire. Vissa spekulerar om att hon hoppar av ändå om hon som väntat blir femma.

05:33 Försök till förklaring från Demokraternas parti i Iowa: “This is simply a reporting issue, the app did not go down and this is not a hack or an intrusion.”

05:24 En konsekvens av att resultatet drar ut på tiden är att vinnaren ikväll kommer få minimal tv-publik under segertalet. Klockan börjar bli mycket även i USA. Klobuchar håller tal redan nu av den anledningen. Warren är också på väg ut till sin publik för att hålla tal. Mediauppmärksamhet är viktigt, så varför inte ta chansen även om resultatet än så länge är oklart.

05:21 Rykten om att det är betydligt färre väljare än väntat i demokraternas primärval i Iowa. Bara i nivå med 170.000 som 2016. Det skulle vara ett gott tecken för Trump att demokraterna inte är mer motiverade än så.

05:15 Sjukvården är viktigaste frågan för väljarna enligt vallokalsundersökningarna, med klimatet på andraplats.

05:03 Elizabeth Warren verkar gå bättre än väntat, medan den som leder nationella opinionsmätningar Joe Biden ser ut att gå mot en totalflopp. För tidigt att säga något med säkerhet dock.

04:47 Vi har fortfarande inte ens 2 % av rösterna räknade. Och nu kommer nyheten att partiorganisationen har problem med rapporteringen från röstningen. Det här kan dröja. Kaffe!

04:20 En uppdatering om att klockan är 4:20, eftersom inget annat händer.

03:52 Rösträkningen går långsamt, vi lär få vänta ett bra tag till innan vi har en vinnare. Mindre än 2 % räknade med Sanders i knapp ledning före Warren och Buttigeg. Biden fyra med Klobuchar strax efter.

03:39 En första indikering från diverse rapporter från journalister på plats i vallokalerna är att Biden går sämre än väntat och Buttigieg går bättre. Fortfarande för tidigt att veta om det är en korrekt första observation eller inte.

03:34 Trump har vunnit stort. När lite mer än hälften av rösterna är räknade i Iowas republikanska nomineringsmöte ser det ut så här: Trump 97 % Weld 1 % Walsh 1 %.

03:19 AP har första valresultaten efter första omgången med cirka 1 % av rösterna räknade: Sanders och Buttigieg runt 22 % var. Biden och Warren runt 17 % var. Klobuchar 15 %. Lite för tidigt att dra några slutsatser på det.

03:11 Största väljargruppen är över 65 år (30 %) enligt vallokalsundersökningarna. Det är ett dåligt tecken för Sanders som har svagt stöd i den gruppen och starkare bland yngre.

03:00 Inga valresultat än annat än från väldigt små vallokaler, men det bör komma spännande nyheter inom den närmaste halvtimmen.

02:51 Valdeltagandet uppges vara högre än vanligt, vilket väntas leda till att valresultatet kommer dröja ett tag till. Över 30 % uppger i vallokalsundersökningar att de inte röstat i nomineringsmöten tidigare år.

LÄS:  Williamson ger sitt stöd till Bernie Sanders

02:47 Iowas största nyhetsredaktion Des Moines Register har över 60 (!) reportrar som är ute och bevakar vad som händer under valnatten.

02:23 42 % män och 58 % kvinnor röstar i Iowa enligt vallokalsundersökning. Goda nyheter för Warren.

02:14 ABC News rapporterar att vallokalsundersökningar visar på jämnt mellan 4 toppkandidater, nämligen Sanders, Biden, Warren och Buttigieg. Goda nyheter för Warren och Buttigieg.

02:00 Vallokalerna har precis stängt! Väljarna befinner sig där inne nu under närmaste timmen/timmarna för att delta i nomineringsmötena. Vi lär alldeles strax få ta del av vallokalsundersökningar som gjorts med väljare på väg in i lokalerna.

01:50 För fyra år sedan var det 57 % kvinnor och 43 % män som röstade i demokraternas nomineringsmöte i Iowa. Om det blir samma siffror i år lär det gynna Elizabeth Warren.

01:32 Tom Steyer är den kandidat som spenderat mest pengar på tv-annonser i Iowa. Han har sedan kampanjen startade spenderat över 100 miljoner kr enbart i denna delstat. Han väntas inte vinna några delegater i Iowa. Frågan är hur länge han tänker fortsätta att bränna pengar?

01:28 Drake University har redan röstat, deras nomineringsmöte gav 5 distriktsdelegater till Bernie Sanders och 2 till Elizabeth Warren.

01:18 Trump är vad vi vet inte i Iowa under valnatten, däremot åtminstone två av hans söner Donald Trump Jr och Eric Trump.

01:08 Mindre än en timme kvar till nomineringsmötena börjar. Spännande! Vem tror ni vinner?

00:22 För att göra Iowas nomineringsmöte än mer svårbegripligt så finns det vallokaler i Florida denna dag där Iowa-bor kan rösta. Många äldre bor där speciellt över vintern och valresultatet skvallrar om att Sanders som väntat kan få problem bland äldre väljare. Han fick nämligen bara en röst i en av fyra vallokaler. Klobuchar vann där med 56 röster, före Buttigieg och Biden. (Källa: Des Moines Register)

23:47 Senatorerna har varit i Washington DC idag pga riksrätten mot Trump. Direkt efter det har Sanders, Warren och Klobuchar tagit sig till Iowa under dagen i hopp om att få hålla ett segertal.

23:05 Sk “satellitmöten” har redan hållits under dagtid runt om i Iowa och även utomlands (se nedan). Det är mindre nomineringsmöten för väljare som måste jobba under kvällen då normala valet hålls.

22:58 Republikanerna håller också nomineringsmöte i Iowa idag. Trump ställs mot fd vicepresidentkandidaten för Libertarian Party och Massachusetts guvernören Bill Weld och radioprofilen och fd kongressledamoten Joe Walsh. Utmanarna inser att de inte kommer vinna, men vill främst sända en signal till andra Trumpskeptiska republikaner att det är ok att kritisera presidenten.

22:36 Kommer du till vallokalen efter kl 02:00 får du inte vara med, men du släpps in om du står i kön.

22:24 Det är en mycket intensiv politisk vecka i USA. Val i Iowa idag. Trump håller State of the Union tal under tisdagen. Kommer han liksom Bill Clinton när han stod under riksrätt och höll ett sådant tal undvika ordet riksrätt? Och på onsdag väntas senaten rösta i riksrätten.

22:03 Hawkeye State (som Iowa kallas) är först ut att rösta i nomineringsprocessen som alltid. Det är en lantlig delstat som i presidentval brukar välja republikanernas kandidat.

21:51 Senast det begav sig 2016 deltog 170.000 väljare i nomineringsmöten för demokraterna i Iowa. Blir det fler i år? Clinton vann då med mindre än 1 procentenhet över Sanders.

21:39 I hela 7 av 9 senaste nomineringsmötena för demokraterna i Iowa har vinnaren även till slut vunnit nomineringen för partiet. I samtliga 4 senaste nomineringsmötena har vinnaren gått vidare till slutseger (Clinton, Obama, Obama och Kerry).

21:00 Sanders vann första nomineringsmötet denna dag i den mindre staden Ottumwa. Han fick 14 röster där. Övriga: 1 röst på Warren.

18:00 Första vallokalen har öppnat för dagen. Det är en vallokal i den lilla staden Ottumwa i Iowa som håller öppet mitt på dagen till skillnad från de flesta andra cirka 1700 vallokalerna. Anledningen till det är att ge kvälls- och nattjobbare möjlighet att rösta.

Även i Tblisi (Georgia), Glasgow (Storbritannien) och Paris (Frankrike) hölls nomineringsmöten. Utlandsamerikaner från Iowa kan rösta där. Valmötena utomlands är inte direkt välbesökta idag. Endast 3 i Tblisi rapporterar lokala Iowatidningen Des Moines Register.

Opinionsläget inför Iowa

Många tippar att Sanders kommer vinna denna kväll. Det beror på starka opinionsmätningar senaste veckan i Iowa och i New Hampshire. Men det är väldigt jämnt. Biden ligger inte långt efter och kan mycket väl vinna. Warren och Buttigieg har halkat efter nationellt i opinionsundersökningarna. Båda går ändå hyfsat starkt i Iowa. Kan någon av dessa två överraska?

I övrigt är det bara Klobuchar som visat viss styrka i opinionsmätningar från Iowa senaste veckan. Kravet på minst 15 %-enheters stöd i vallokalens första omgång kan ställa till det för utmanarna. Om du som kandidat inte når över den gränsen “tappar” du dessa till väljarnas andrahandsval. Det riskerar så klart att drabba kandidater som ligger strax under denna gräns.