Jag såg Obama i Las Vegas igår


Peo i Las Vegas, Nevada på valmöte med Obama. Se videoklipp och ett tiotal foton längre ner i denna artikel.

Igår kväll lokal tid såg jag Barack Obama här i ett som väntat hett Las Vegas, Nevada. I delstaten där spelhålornas mecka ligger är det inte lätt att tippa vinnaren och det är just därför Obama tagit sig hit. Nevadas 5 elektorsröster kan bli avgörande. Bush vann här för fyra år sedan och Clinton vann här i våras. Opinionsundersökningarna visar nu att det är väldigt jämnt i Nevada mellan Obama och McCain, med den senare i knapp ledning.

Redan en timme innan portarna öppnade till Cashman Fields baseball stadium strax norr om stadens världsberömda gata The Strip (Las Vegas Blvd) ringlade sig köerna flera hundra meter lång. Fem timmar senare skulle Obama tala. Bland dessa första entusiaster var det övervägande unga, hispanics och svarta. Volontärerna var effektiva med att dela ut gula inträdesbiljetter där man fyllde i namn, adress, email och om man tänkte rösta på Obama. Vatten såldes som smör utanför stadion eftersom det var 35-gradig värme denna dag.

Några orosmoln fanns det på himlen i ökenstaden i form av en regnskur (!) och en banner som skymde åskådare i publiken. Dessa började argt skandera “Put it down, put it down, put it down”. Strax därefter höjdes den så att den inte skymde någon och hamnade perfekt för tv-kamerorna. Lite humor bjöds det också på då en man vilt och helt i otakt började dansa på innerplan. Fler och fler upptäckte det tills hela stadion uppmanande applåderade honom. Kort därefter anslöt en kvinna som hade mer taktkänsla och höll igång den otåliga publiken.

Det fanns tid att reflektera över hur välorganiserat evenemanget var med tex volontärer som försökte nå ut till personer som inte var registrerade för att rösta. Någon delade ut de enda skyltar som var tillåtna med orden “Change we need”. Andra styrde flocken in på plats så att det inte gapade några tomma stolar på tv-bilderna.

Majoriteten av publiken satt faktiskt så att de såg Obama bakifrån. Allt för att tv-bilderna skulle bli så bra som möjligt. Framför honom stod bara uppskattningsvis fyra tusen (främst unga och så kameramännen). Bakom och på sidorna satt så resten, cirka 10.000 personer. Enligt arrangörerna var det 14000 på plats.

Jaktflyget som passerade på hög höjd över stadion kunde inte överrösta jublet då Obama äntrade scenen strax efter klockan 18.

Den som hört ett Obamatal tidigare kände snabbt igen sig. Men den bjöd också på den typ av hårda attacker på John McCain som letat sig in i talen den senaste veckan. Främst attackerade han den ekonomiska politik republikanerna fört under de senaste åtta åren under George W Bush. Han vände McCains tal om old boys club mot honom. Krisen på Wall Street som nu drabbar Main Street som han uttryckte det var givetvis i fokus. Det var också denna del av talet som möttes av längst applåder. Attacker på motståndaren är populärare än någon vill erkänna.

Många tror att den senaste veckans uppsving i opinionsundersökningarna för Obama står att finna i den bankkris USA befinner sig i. En annan förklaring till det är att Obama nu gått mer till attack istället för att bara försöka försvara sig mot McCains attacker. Det sker både genom negativa tv-annonser och i tal som detta här i Las Vegas.

Se tex detta videoklipp av Obamas attacker på McCain i Las Vegas (videon är inte från Elko, Nevada som Obamas kampanj felaktigt skrivit även om Obama var där också tidigare under dagen):

Här kommer några fler foton som jag tog under detta Obamarally i Las Vegas:

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, nevada, las vegas[/tags] svd dn