Kamala Harris hoppar av efter misslyckad presidentkampanj

En av favoriterna på förhand har nu bestämt sig för att avsluta kampanjen. Senatorn Kamala Harris (55 år) hade en lyckad lansering i våras och en första debatt som tydde på en stark kandidatur, men sen föll allt ihop.

Tulsi Gabbards attacker på Harris under andra debatten var något hon aldrig riktigt repade sig från.

Kamala Harris väntades kunna dra fördel av att Kaliforniens viktiga primärval flyttades fram i kalendern. Men inte ens där på hemmaplan hade hon tillräckligt starkt stöd. Dessutom ansågs hennes stöd i två första delstaterna ut att rösta (Iowa och New Hampshire) vara väldigt lågt.

Nu är det 15 kandidater kvar, med två progressiva och två mer moderata/center kandidater i tätpositioner. Sanders och Warren är de progressiva och Biden och Buttigieg de två med mer moderata positioner i sakfrågor.

Ett problem som Kamala Harris och flera andra tidigare kandidater lider av är otydlighet. De kandidater som har oväntade framgångar vilar på väldigt tydliga budskap och sakfrågor som t ex Yang med UBI.

Frågan är vilken eller vilka kandidater som kommer gynnas av hennes avhopp? Antagligen Buttigieg som redan har visst momentum senaste veckorna, men även Biden, Warren och kanske Booker. Den senare väntas dock få problem med kraven inför decemberdebatten och kanske också väljer att hoppa av snart.

Harris var som en av 7 kandidater kvalificerad för debatten i december. I senaste opinionsmätningarna snittade hon 3.4 % i stöd enligt RCP. Det innebar en sjätteplats.

LÄS:  Cory Booker hoppar av presidentkampanjen