Kristna högern i USA omfamnar demokrat

Barack Obama
Till demokraten och senatorn Barack Obamas främsta tillgångar finns hans dragningskraft bland många republikanska kärnväljare. Det är något som helt klart kan göra honom till president 2008.

Tidigare i veckan höll Obama ett bejublat tal inför kristna evangeliska ledare i Kalifornien, bland annat den kände pastorn Warren Saddelback. Helt okontroversiellt var nu inte detta bland konservativa kristna som skarpt motsätter sig Obamas stöd för aborträtten. Dessa grupper ville stoppa hans tal. Men talet möttes av stående ovationer även bland abortmotståndarna i publiken. Obama vet hur man talar. Visste man inte bättre skulle man lätt kunna tro att han var en pastor.

Obama talade bland annat om alla offren som AIDS skördar. Själv har han varit i Kenya tidigare i år. För att visa vägen och uppmärksamma problemet aidstestade han sig när han var där. Han är mäkta populär i Kenya eftersom hans far kommer därifrån. Besöket uppmärksammades mycket stort både i Kenya och i USA.

Det finns ett växande missnöje bland kristna evangeliker med hur republikanerna behandlat deras oreserverade stöd. Möjligheter finns därför för demokrater att nu vinna röster i dessa grupper.

Obama är den av demokraterna som främst försökt sig på att tilltala kristna väljare. Men även Hillary Clinton ses allt oftare i kyrkan och bärandes ett halsband med ett kors. Hon är metodist.

[tags]usa, kristen, demokraterna, politik, barack obama, hillary clinton, presidentvalet 2008[/tags]