McCain i trubbel

Nya opinionsmätningar visar på starkt stöd för Barack Obama. Han leder med över 10 procentenheter över McCain i två nya undersökningar.

LA Times/Bloomberg: Obama 49, McCain 37.
Newsweek: Obama 51, McCain 36.

Svenska bloggare tippade nyligen utgången i novembers presidentval. De flesta verkar trots opinionsläget tippa på seger för McCain.

Här några av tipparna:
http://ingero.blogspot.com/2008/06/s-gr-det-i-november.html
http://initierat.blogspot.com/2008/06/presidentvalet-2008-slutresultatet.html
http://erixon.com/blogg/?p=856
http://johaneriksson.se/2008/06/05/obama-vs-mccain/
http://erikhultgren.blogspot.com/2008/06/presidentvalet-2008-jag-har-resultatet.html

Förklaringarna till varför många svenska bloggare tror på McCain-seger trots opinionsläget är lite sparsmakade, men bygger på att det är något jämnare när man tittar på stat för stat. Men inte heller räknat i elektorsröster tyder mycket i nuläget på en McCain seger. RCP uppger just nu följande siffror:

Nationellt genomsnitt av opinionsmätningar: Obama +7,5%
Elektorsröster: Obama 238, McCain 163

Det är långt kvar till valet i november och mycket kommer att hända. Troligtvis blir det jämnt i år precis som det ofta har blivit. Någon seger med tio procentenheter lär det inte bli för någon av kandidaterna.

DN och SvD om Obamas ledning.

[tags]usa, presidentvalet, usa-valet, john mccain, barack obama[/tags]

3 reaktioner på ”McCain i trubbel

  1. Anledningen att så många svenskar tror på Mcain är att dem inte förstår nuläget i USA som en svensk amerikan förstår jag synen på ras och etnicitet bättre. Min syn är att många svenskar inte fattar den Amerikanska kultur blandningen.

    Den moderna amerikanen bor i storstäder inte på landet. Dem flesta som röstar i valet bor i storstäder. Det är alltså en stark fördel för Barack Obama. I alla fall så tror dem flesta amerikaner på att Obama vinner valet och det tror medierna också.

  2. Som jag nämnde ligger snittet på opinionsmätningarna på cirka 7 % i nationell ledning för Obama. Ingen undersökning visar att McCain leder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.