Missnöje med Stewarts rally

På lördag kommer Jon Stewart och Steven Colbert att hålla Rally to Restore Sanity and/or Fear i The Mall i Washington DC. Evenemanget har fått stor uppmärksamhet och det är många liberala och progressiva grupper som hoppas på att rallyt kommer att lyfta de demokratiska väljarnas entusiasm inför valet. Det sägs till och med att presidenten kommer att puffa för rallyt under veckan.

Men samtidigt hörs allt fler negativa röster från samma läger. Är det kanske så att rallyt i själva verket kommer att skada demokraterna? Det är två saker som oroar:

1. Stewart kommer inte att  hålla sig till ett budskap som är positivt för demokraterna. Det är en lågoddsare för alla som följer The Daily Show – Stewart delar ut smällar till både höger och vänster och det saknas verkligen inte anledningar att kritisera demokraterna.

Dessutom är bilden av manifestationen som ett politiskt evenemang skapad av andra än Comedy Central, som från första stund hävdat att det enbart handlar om komedi och ska ses som en live-version av de populära teveprogrammen.

2. Demokraterna förlorar en viktig kampanjdag. När jag pratar med ansvariga för volontärsaktiviteter i Maryland berättar de att det är svårt att rekrytera folk till den sista viktiga lördagen innan valet – alla säger att de ska på rallyt istället.

Det kan vara sant, men det är tveksamt om rallyt är den enda anledningen till att volontärerna sviker. Ju närmare valdagen vi kommer, desto mer centralsstyrs kampanjerna. Det innebär att många volontärer inför den sista helgen förväntas åka långa sträckor för att knacka dörr i områden där valdeltagandet förväntas bli lägre. Det har visat sig vara en smula svårsålt, rally eller inte.

Själv kommer jag att vara i The Mall på lördag, tillsammans med i princip alla jag känner i DC och en del inresta vänner. Foton och rapport kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.