När förlorarna tillåts skriva historien

Rosa Parks staty i Capitol Hill, Washington DC. Foto: Lorie Shaull

Monument som hedrar sydstatsgeneraler finns fortfarande överallt runt om i USA. Wikipedia har en lång lista på dessa statyer och monument. Med tanke på att sydstaterna förlorade kriget kan ju vän av ordning undra hur förlorarna lyckades skriva historien. Det brukar ju vara vinnarna som tar tag i det arbetet.

Många statyer och monument rivs nu ner av allmänheten i samband med protester och av myndigheter som en följd av kritik. Trots det återstår en stor mängd monument runt om i landet.

Generalernas status har varit dalande under lång tid, medan medborgarrättsrörelsens frontfigurer lyfts mer och mer. Medborgarrättskämpar som Rosa Parks har trots detta bara någon enstaka staty i USA enligt denna lista. Majoriteten verkar vara resta på 2000-talet. En finns i Oregon och en i Capital Building där kongressen sitter i Washington DC.

I Montgomery, Alabama där bussbojkotten hon initierade ändrade historien finns också en staty med Rosa Parks. Det dröjde dock till 2019 innan hon fick en staty i hemstaden. Några månader tidigare tillträdde stadens första icke-vita borgmästare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.