Nate Silver ändrar sig om Huntsman

Jag har argumenterat senaste månaden för att Jon Huntsman inte är helt chanslös som vissa antagit. Han har absolut en svår väg att nå till en nominering, men det ser inte längre helt omöjligt ut. Nate Silver (FiveThirtyEight) har varit kritisk till Huntsmans chanser sedan kampanjen började, men ser nu också vissa möjligheter för honom.

Anledningen till det är att Gingrich och Romney kan skada varandra i Iowa genom hårda attacker, vilket kan öppna upp för Huntsman i New Hampshire. Utmaningen är att framstå som den mest valbara som har bäst möjlighet att slå Obama. Där ligger Huntsman ganska bra till om man jämför med de mer kända kandidaterna. Och inflytelserika republikaner som Erick Erickson (RedState) och George Will har skrivit positivt om Huntsman senaste veckorna.

Problemet är att allt måste gå Huntsmans väg. Senaste debatten i Iowa fick han inte delta i pga för låga opinionssiffror där. Det kan göra att väljarna och media “glömmer bort” honom lite. Det mesta hänger på om han kan ta över Romneys mantel som moderata väljares främsta val. Floppar Romney i Iowa, medan Gingrich bara lyckas knipa en knapp seger, ser det genast lite ljusare ut för Huntsman. Inte ett helt omöjligt scenario.

Men det känns som att mycket kan förändras innan Iowa går och röstar den 3 januari. Någon av Perry, Bachmann och Santorum borde kunna överraska, även om jag inte tror att någon av dessa vinner.