Nyhet i presidentvalet 2020: Ranked Choice Voting införs

Voting day

I årets presidentval går det att rangordna kandidaterna, istället för att bara rösta på en kandidat. Åtminstone om du bor i den lilla delstaten Maine i nordöstra USA. Det är första delstaten någonsin som tillåter detta efter ett beslut i den statens Supreme Court.

Valet i november i Maine erbjuder medborgarna en valsedel med fem presidentkandidater. Förutom de två huvudkandidaterna Trump och Biden får även dessa tre plats på valsedeln där: Jo Jorgensen (Libertarian Party), Howard Hawkins (Green Party) och Rocky de La Fuente (Alliance Party).

Ranked choice voting kallas ibland också instant run-off voting. Denna version innebär att en kandidat måste nå över 50 % av rösterna för att vinna valet. Om toppkandidaten får mindre än 50 %, räknas andrahandsvalen tills en kandidat nått majoritet. Processen inleds med att den kandidat som fått minst antal röster byts till andrahandsvalen.

2016 valde hela 7 % av väljarna i Maine att rösta på någon annan kandidat än Trump och Clinton. Det kan alltså få en viss betydelse i år. Dock väntas inte riktigt lika många rösta på ett tredje parti detta år.

Biden leder i Maine och väntas vinna åtminstone 3 av 4 elektorsröster, precis som Clinton gjorde 2016.

Det här är en spännande utveckling, men precis som presidentvalet i stort borde det här ske på nationell nivå istället. Håll det enkelt. Flest röster totalt vinner. Tyvärr kommer det ta lång tid att förändra valsystemet i USA så att det blir mer representativt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.