Nystart för Obama?

START har precis röstats igenom av kongressen. 71-26 blev siffrorna i senaten.

Avtalet med ryssarna hade tidigare mött starkt motstånd från republikanerna, men det motståndet försvagades alltså under senaste veckan. Det innebär ytterligare en seger för Obama under denna sk lame duck session. Många förväntade sig att väldigt lite skulle ske i övergångsperioden innan republikanerna tar över ledarrollen i representanthuset. Nu blev det tvärtom. Väldigt mycket har hänt. Don’t ask, don’t tell, skattesänkningarna och nu START alltså. Även sjukvårdspaketet för skadade arbetarna efter terrordåden den 11:e september väntas bli verklighet. Förslaget godkändes enhälligt av senaten, men måste också röstas igenom representanthuset innan allt är klart.

Är detta en nystart för en mer kompromissvillig Obama? Republikanerna får i och med vinsterna i kongressvalet i november nu mer makt som innebär att man blir delansvariga. Därmed tvingas man till mer konstruktiva beslut än att bara rösta ner det demokraterna föreslår. Samtidigt tvingas Obama in i en ny roll.

Redan i början på det nya året väntar betydligt svårare problem att tackla. Särskilt om ekonomin inte förbättras. Men 2011 blir så klart spännande av fler anledningar. Många av republikanernas tänkbara kandidater till presidentposten kommer tillkännage sina avsikter under våren. En av dessa kandidater har med en rasistisk groda senaste dygnen försämrat sina chanser avsevärt, Haley Barbour.