Pennsylvania nästa delstat att legalisera marijuana?

Marijuana Foto: William Ismael https://www.flickr.com/photos/williamismael/

Tom Wolf är guvernör i Pennsylvania och föreslår nu att marijuana ska bli lagligt i delstaten. Han har lyft frågan inför en presentation av agendan för hösten. Frågan om att legalisera har dessutom potential att spilla över på presidentvalet.

During a press conference on COVID-19 recovery, Gov. Wolf called on the legislature to legalize recreational marijuana with the proceeds going to existing small business grant funding.

Varken Biden eller Trump ställer sig bakom förslag om att tillåta marijuana på federal nivå. Kommer legalisering diskuteras under presidentvalet, trots att båda huvudkandidaterna tycker lika i den här frågan? Ja, det finns nämligen ett populärt tryck både bland libertarianer och progressiva om att få till denna lagändring på lokal och federal nivå. Marijuana är bara tillåtet i en del delstater i USA, bland annat Colorado och Kalifornien.

I corona-tider är delstater med skakig ekonomi pressade att hitta nya intäkter. Att tillåta marijuana kan vara en sådan väg. Dessutom är det populärt bland medborgarna. Två tredjedelar av amerikanerna vill legalisera marijuana.

Two-thirds of Americans say the use of marijuana should be legal, reflecting a steady increase over the past decade, according to a new Pew Research Center survey. The share of U.S. adults who oppose legalization has fallen from 52% in 2010 to 32% today.

PEW Research november 2019

Påverkar presidentvalet

Demokraternas väljare är mer positiva till att legalisera marijuana än republikaner. Men även bland republikaner ger en majoritet sitt stöd. I flera andra delstater som Arizona och Montana kan väljarna rösta om legalisering av marijuana. Valet sker samtidigt som presidentvalet. Därmed väntas demokraternas väljare bli extra motiverade att rösta. I sin tur kan det alltså gynna Biden och demokrater i t ex val till senaten.

LÄS:  Capitol

Det här är en del av vår artikelserie där vi valt att specialbevaka vad som händer i Pennsylvania under presidentvalet 2020. Anledningen till det är att delstaten är en av de absolut viktigaste och jämnaste.

Foto: William Ismael

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.