Pete kan bli president 2020

I dag meddelade Pete Buttigieg (uttalas BOOT-edge-edge) att han ställer upp i demokraternas kamp om att bli partiets presidentkandidat. Han är borgmästare i South Bend i Indiana, som bara har cirka 100.000 invånare.

Hur ska han sticka ut bland alla kända och okända kandidater? Ja, han är bara 37 år, veteran (Afghanistan), pappan invandrade från Malta och han är gay. En fjäder i hatten är att han lyckades bli omvald med 80 % av rösterna.

Men huvudproblemet är så klart att han är alldeles för okänd. Borgmästare är normalt bara rikskändisar om de styr New York eller möjligtvis Los Angeles.

San Antonios (Texas) fd borgmästare Julian Castro är den andra borgmästare som meddelat att han ställer upp i presidentvalet. Båda dessa utforskar en kandidatur genom att starta en Exploratory Committee. Det är oftast första steget innan en officiell kandidatur är igång.

Kamala Harris hoppade över det steget när hon meddelade sin kandidatur tidigare i veckan. Hon vet redan att hon har tillräckligt starka finanser och stöd för att starta en kampanj.