Vilken presidentkandidat är mest lik Obama?

Fd presidenten Barack Obama är fortfarande väldigt populär bland demokraternas väljare. Därför är det kanske på sin plats att fråga sig vem av demokraternas presidentkandidater inför 2020 som positionerar sig som nästa Obama.

Det var inte bara jag som noterade att Julian Castros ton i lanseringsvideon lät väldigt lik hur Obama talar.

Tulsi Gabbard är från Hawaii precis som Obama.

Kamala Harris har fått grundlösa attacker från birthers, precis som Obama. Och är afroamerikan och juristutbildad.

Cory Booker är man och afroamerikan, precis som Obama. Han har dock inte officiellt än meddelat att han ställer upp.

Utav dessa skulle jag ändå välja Gabbard som den som mest efterliknar Obamas första kampanj från 2007-2008. Många har glömt att Obama något år innan primärvalen 2008 mer eller mindre hyllades av flera konservativa, som t ex Sean Hannity. Obama sa nämligen positiva saker om Reagan och lockade en del konservativa väljare. Givetvis spelade konservativas hat mot Clinton också in i den dynamiken.

En liknande väg verkar Gabbard vara inne på där hon inte är sen att kritisera demokraternas ledare i kongressen och ge stöd till vissa av Trumps idéer. Och delta flitigt på Fox News för att vinna positiv press i konservativ media. Det verkar ha belönat sig genom att hon vunnit visst stöd från libertarianer främst. Frågan är hur mycket det kostar i stöd från demokrater som går och röstar i demokraternas primärval?

Båda är/var dessutom karismatiska och förhållandevis unga nya lovande löften inom partiet. Den stora skillnaden är att Gabbard är i det närmaste hatad av demokratiska etablissemanget i Washington.

En intressant strategi har hon iaf som det kan vara värt att hålla ögonen på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.