Presidentkandidaterna som får delta i första debatten

17 presidentkandidater har redan kvalificerat sig till första debatten. Ytterligare några har goda chanser att klara kraven för att få vara med. Enligt New York Times har dessa kandidater klarat partiorganisationen DNC:s krav. Det handlar om stöd i opinionsmätningar på minst 1 %-enhet i minst tre opinionsundersökningar och/eller fler än 65000 donatorer till kampanjen.

Följande kandidater har klarat av båda kraven (rangordnade efter flest donatorer):

Bernie Sanders
Pete Buttigieg
Kamala Harris
Elizabeth Warren
Joe Biden
Amy Klobuchar
Beto O’Rourke
Andrew Yang
Tulsi Gabbard

Följande kandidater har inte än tillräckligt många donatorer, men har klarat kraven ändå tack vare opinionsstöd.

Cory Booker
Julian Castro
Kirsten Gillibrand
Jay Inslee
John Hickenlooper
John Delaney
Tim Ryan
Eric Swalwell

Kandidater som inte nått något av de två kraven:

Marianne Williamson
Wayne Messam
Seth Moulton
Michael Bennet

Williamson är ganska nära i antal donatorer och Michael Bennet lär kunna bli kvalificerad med hjälp av opinionsstöd. Han startade sin kampanj den 2 maj.

Dessutom finns några tänkbara kandidater som ännu inte tillkännagett en kandidatur. Steve Bullock, Stacey Abrams och Bill de Blasio är de mest namnkunniga av dessa.

DNC har satt en övre gräns vid 20 kandidater på första debatten. Det gör att det kan bli några som klarar kraven men ändå inte får vara med. Då gäller i första hand ett snitt av opinionsundersökningar. NYT spekulerar kring att det kan drabba oväntat kända kandidater som Kirsten Gillibrand. Hon har inte visat på så starkt stöd i mätningarna. Det finns dock tid kvar att ändra på det. Det är väl kanske ändå mer sannolikt att det kommer drabba någon mer okänd kandidat.

LÄS:  Vinnaren av presidentvalet enligt FiveThirtyEights nylanserade Forecast

Första debatten är uppdelad på två kvällar, den 26 och 27 juni i Miami, Florida. Tio presidentkandidater debatterar per kväll. Slumpen avgör vilken av de två kvällarna som en kandidat får debattera. Det gör att okända kandidater kan få chansen att stå på samma scen som tungviktarna inom partiet.