Richardson kastar in handduken

RichardsonNew Mexicos guvernör Bill Richardson avslutar sin kampanj uppger CNN. Efter svidande förluster med fjärdeplatser både i Iowa (2 %) och New Hampshire (5 %) var hans chanser borta. Richardson har inte lyckats lyfta sin kampanj så som väntat trots stor utrikespolitisk erfarenhet och en lång meritlista även i övrigt. En sinande kampanjkassa har gjort det svårt om inte omöjligt att fortsätta.

1997 var han USAs ambassadör i FN. Han är spansktalande, vilket är en stor fördel som presidentkandidat eftersom en växande del av USAs befolkning är hispanics precis som han själv. I januari 2007 var han med och mäklade fram en vapenvila i Darfur, Sudan.

Richardson gjorde en underhållande och uppmärksammad westernannons inför guvernörsvalet 2006.

Frågan är om och till vem han kommer ge sitt stöd? I Iowa uppges han ha uppmanat sina anhängare att rösta på Obama om man inte nådde 15-procentsgränsen. Men rykten har hela tiden surrat om att han egentligen varit mest intresserad av att försöka bli vicepresidentkandidat under Clinton. Med så svaga valresultat att visa upp är den chansen nog ganska liten.

Efter Iowa hoppade Dodd och Biden av. Nu återstår bara Edwards, Clinton, Obama, Gravel och Kucinich på demokraternas sida. De två sistnämnda är utan någon som helst chans att vinna och får ofta inte ens delta i debatterna. Mike Gravel är en 77-årig senator från Alaska. Dennis Kucinich är en 61-årig kongressledamot från Ohio.

[tags]usa, usa-valet, bill richardson[/tags]