Skattehöjningar efter valet


San Francisco, Kalifornien. (Foto: Peo)

Som jag skrev om i september har Kalifornien hamnat i en svår ekonomisk sits med allvarliga budgetproblem. Situationen har nu förvärrats än mer av den finansiella krisen i landet.

Dagen efter valet igår meddelar guvernören Schwarzenegger nu att han föreslår skattehöjningar med 4,4 miljarder dollar (33 miljarder kronor) för att rädda situationen. Skattehöjningar har han fram tills nu motsatt sig.

”We must stop the bleeding” säger Arnold Schwarzenegger.

”We have a dramatic situation here and it takes dramatic solutions … and immediate action.”

1,5 % kommer sales tax att höjas enligt förslaget. Dessutom föreslår han nedskärningar inom skola, vård och fängelser för 4,5 miljarder dollar. Han kommer säkert få med sig demokraterna på förslaget eftersom de redan tidigare i år föreslagit skattehöjningar för att rädda budgeten. Republikanerna i delstaten är inte lika glada. Schwarzenegger behöver stöd av några republikaner för att få igenom förslaget.

Rykten hävdar förresten att Schwarzenegger är aktuell för ett uppdrag i Obamas administration inom energiområdet. Det kommer han nog inte göra innan 2010 i alla fall. Då avslutar han sin tid som guvernör.

Schwarzeneggers fru stöder Obama, medan Arnold stödde McCain.

[tags]usa, presidentvalet, kalifornien, arnold schwarzenegger, skatt, skatter, ekonomi[/tags] svd dn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.