South Carolina röstar – Haley hoppar av?

Nikki Haley ligger långt, långt efter Trump inför valet i South Carolina som sker i dag lördag den 24 februari. Det är hennes hemstat och hon har inte råd att förlora där med 30 %-enheter vilket det ser ut att bli just nu. Hon har cirka 33 % stöd medan han har 63 %. Senaste veckorna har hon knappat in på försprånget minimalt, med någon enstaka procentenhet.

Haley har inte hoppat av än, vilket en del trodde att hon skulle göra inför en förväntad förnedring i South Carolina. Blir det ett avhopp direkt efter valdagen? Eller gör hon som hon hävdar, stannar till Super Tuesday? Det är den stora valdagen den 5 mars då bland annat Texas och Kalifornien röstar.

Varför hon inte hoppat av

Nu när inga andra kandidater är kvar i detta val, är den stora frågan varför hon inte hoppat av än? Är det för att tydliggöra att det finns ett Trumpmotstånd inom republikanerna? Och genom det skaffa sig makt och inflytande om Trump skulle misslyckas i november? Eller har hon helt andra ambitioner inom näringslivet? Kanske inom försvarsindustrin, som Ramaswamy försökte reta upp henne med under debatterna?

Som vi har nämnt tidigare lär hon inte knipa någon enda delegat i South Carolina. Delstaten ska fördela 50 delegater. 29 av dessa går till delstatens totala vinnare. South Carolina är uppdelad i 7 distrikt. Vinner du flest röster i ett distrikt får du 3 delegater. Mattegenin inser därmed att det inte blir några delegater över till kandidaten som kommer tvåa i ett distrikt. Inte heller blir det några delegater till den som når andraplatsen i delstaten som helhet. För att vinna några delegater måste Haley alltså vinna i någon av South Carolinas 7 distrikt. Inte sannolikt.

Trump snubblar?

Lyckas hon minska Trumps segermarginal till låt säga under 20 %-enheter har hon ändå gått bättre än väntat. Men inte ens det känns ju speciellt sannolikt. Och det kommer inte heller hjälpa henne att hävda att hon har en chans att slå Trump inför kommande valdagar.

Som tidigare står hennes främsta hopp till att Trump snubblar på vägen till konventet. I t ex ett rättsfall.

Foto: Charleston, South Carolina. Dylan Mullins, Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.