Trump vinner ute på landet, men slagfältet har flyttat till förorterna

Trump och republikanernas dominans på landsbygden blev tydligt redan efter förra presidentvalet 2016 och sedan ännu tydligare 2018. Demokraterna har istället majoritet i städerna. Nu står striden om förorterna som under lång tid tillhört republikanerna, men som under senare år börjat trenda åt demokraternas håll.

Inför presidentvalet 2016 skrevs långa artiklar om kolindustrins förfall och missnöjda väljare i delstater där den industrin var viktig. Ute på landet valde många att lägga sitt hopp på något nytt som skulle förändra och kanske rädda kolet, Trump.

Sedan dess har mycket hänt. Visst kommer vi få se artiklar även nu om hur dessa Trumpväljare tänker rösta i detta val. Stöder de fortfarande Trump? Men valet kommer denna gång att i hög grad också avgöras i förorterna.

Qunnipiacs (pdf) senaste undersökning delar upp respondenterna i tre grupper för att göra dessa trender tydliga.

BIDENTRUMP
USA5237
Stad6925
Förort6233
Landsort3855

Förorten var nyckeln till demokraternas stora vinster i kongressvalet 2018. Det ser fortsatt starkt ut för demokraterna där även nu inför presidentvalet.

Fortfarande gäller att Trumpväljare generellt sett har lägre utbildningsnivå, i högre grad bor på landet, är män, vita, är äldre och har högre inkomst. Att de har högre inkomst beror på att de är äldre. Att de är äldre men ändå har lägre utbildningsnivå är dock av större betydelse.

En av anledningarna till att en del opinionsmätningar missade i presidentvalet 2016 berodde på att oväntat många utan universitetsutbildning gick och röstade. Och dessa röstade på Trump. Nu säger opinionsinstituten att de korrigerat för detta fenomen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.