USA kan få ny delstat inom några månader

USA har som alla känner till 50 delstater, men nu blåser förändringens tider. Inom en månad väntas en omröstning i kongressen som kan komma att ändra på det. En ny delstat kan bli verklighet.

Som du kanske gissat är det området där landets högsta politiker sitter som ska få chans att bli delstat, District of Columbia. I dag är det ett federalt distrikt och tillhör ingen delstat. Det ställer till det en hel del för invånarna.

Den 26:e juni väntas representanthuset rösta igenom ett sådant förslag. Demokraterna har majoriteten där och står bakom förslaget. I senaten lär det dock bli stopp. Demokraterna kan få en andra chans genom att vinna kontroll över senaten i november.

Få invånare, ingen representation

Det bor färre än 1 miljon personer i District of Columbia. Inte många allså. Förtjänar de verkligen en egen delstat? Ja, deras röster är mer eller mindre betydelselösa idag, så något borde göras. Om USA vill leva upp till att försöka vara en representativ demokrati det vill säga. Dessutom finns redan andra delstater med få invånare. Wyoming t ex har färre invånare än DC.

Joe Biden har sedan 2015 gett sitt officiella stöd till att DC ska få bli en delstat. Trump och republikanerna motsätter sig däremot förslaget.

Om det blir en delstat väntas demokraterna få ytterligare platser i kongressen. Det för att demokraterna är mer populära i DC än republikanerna.

För mycket makt

Anledningen till att det blivit en viktigare fråga för demokraterna är den odemokratiska situationen i senaten. Små lantliga delstater har alldeles för mycket makt i förhållande till folkmängd.

… Democratic support for statehood swelled as the party was forced to confront the impact of a malapportioned Senate that overrepresents white and rural states, effectively giving extra seats to Republicans. Among other things, that malapportionment cost Democrats control of the Supreme Court.

Vox

Republikanerna har möjlighet att stoppa förslaget i senaten även om demokraterna vinner majoritet i höst. Deras vapen är något som kallas för en filibuster och innebär att en minoritet kan stoppa vissa förslag som har stöd av majoriteten. Det tillämpas sällan, men skulle säkert bli aktuellt om DC kommer upp till omröstning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.