Viktiga kongressval i höst

Medan de flesta medier än så länge är upptagna av uppgörelsen mellan demokraternas två primärvalskandidater till presidentämbetet kan det vara hög tid att titta närmare på de kongressval som i höst kan bli avgörande för majoritetsförhållanden i senaten och representanthuset.

Representanthuset

Demokraterna är på jakt efter att säkra en ännu större majoritet i representanthuset. Några personer är särskilt utsatta; det rör sig bland annat om ledamöter som kommer från valkretsar där Bushs segermarginal över Kerry var låg, eller obefintlig. Efter fyllnadsval och ersättningar är förhållandena i representanthuset i dag:

Demokraterna 236
Republikanerna 199

Don Young, den 74 år ”unga” representanthusmedlemmen kommer från ett valdistrikt som innefattar hela Alaska (det största distriktet i hela USA) och som inte har sett en demokrat bli vald sedan 1972. Alaska är en trygg republikansk delstat – men allt det kan ändras i höst. Young har fått utstå intern kritik inom de egna leden för hans inställning till miljöskatter och hans känsla för att förhandla till sig lagförslag i kongressen som enbart gynnar den egna delstaten. Republikanerna i Washington jagar nu en lämplig kandidat som kan slå ut den sittande kongressledamoten. I de lokala primärvalen den 26 augusti kommer han att utmanas av viceguvernören Sean Parnell. De senaste opinionsundersökningarna visar att de två ligger nästan helt lika: 45% för Young mot 42% för Parnell. Demokraterna har utsett Young till en kandidat som man tror sig ha goda möjligheter att avsätta – om han åter blir nominerad. Den troligaste demokratiske motkandidaten blir i så fall den mest välkände sittande medlemmen i Alaskas representanthus, Ethan Berkowitz.

Tom Davis, är republikanen från (min egen hemmavalkrets) Virginia-11, som omfattar stora delar av centrala Fairfax County i norra Virginia. Det är ett område som blivit alltmer demokratstyrt – alla angränsande valdistrikt hålls av demokrater. (Trenden understryks av utgången i det senaste presidentvalet där Bushs segermarginal över Kerry endast var 1 % i detta valdistrikt.) Davis har suttit i kongressen sedan 1994 men avgår nu efter 14 år. En ny republikansk kandidat kan få mycket svårt att axla Davis politiska aura. Det är sannolikt att båda partier kommer att satsa en hel del kampanjpengar för att försöka kontrollera denna valkrets.

Heather Wilson har varit republikansk kongressledamot sedan 1998. Hon företräder valdistriktet ”New Mexico-1” men avgår i år för att i stället försöka ta en plats i senaten. I NM-1 ingår de mest befolkade delarna av delstaten, bland annat North Valley-städerna Albuquerque och Bernalillo, samt det öde Torrance-distriktet. Den starkt mexikanska prägeln har gjort att delstaten successivt förvandlats till en av demokraternas starkaste fästen i västern, och att Wilson nu avgår gör det knappast särskilt lättare för republikanerna.

Senaten

I senaten är förhållandet just nu 49-49 med två senatorer registrerade som ”independents”. Men sannolikheten är stor att demokraterna kommer att kunna vinna en majoritet av den tredjedel av senatorsplatserna som står till förfogande i höst.

John Sununu är republikansk juniorsenator från New Hampshire. Han vann valet 2002 med 4 % marginal, i en valkrets där Bush förlorade mot Kerry med 1,4 procent.
Republikanerna Norm Coleman (Minnesota) och Susan Collins (Maine) företräder delstater där partiet är på tillbakagång (Bush förlorade mot Kerry med 3 respektive 9 procent). Båda två ställer upp till omval. Det som möjligen talar för att Collins kommer att kunna behålla sin plats är att hon suttit säkert sedan 1996 och att hon senast återvaldes med 15 procents marginal.

Virginiasenatorn John Warner avgår som senator – en post han suttit på sedan 1978 (då han för övrigt var gift med skådespelerskan Elizabeth Taylor). Virginia upplevde 2004 en av de mer hätska senatorskampanjerna mellan sittande senatorn (och före detta guvernören) George Allen och utmanaren Jim Webb. Allen som av många konservativa republikaner ansågs vara ett framtida presidentlöfte fick se sig besegrad av Webb och blev ökänd på internet efter att hans ”Macaca”-uttalande lades ut på Youtube. Räkna med att Virginia återigen kommer att vara en delstat där partierna slåss för att erövra senatorsplatsen.

Tim Johnson, är den demokrat som kanske kommer att ha det tuffast att bli återvald till senaten. Han har suttit i kongressen sedan 1996 och representerar South Dakota, samma delstat där republikanerna 2004 lyckades avsätta den sittande majoritetsledaren i senaten, Tom Daschle, och med nöd och näppe få republikanen John Thune vald. Jag har pratat med några av Thunes närmaste medarbetare som konstaterar att republikanerna återigen kommer att vara mycket noga med att hamra in budskap om ”homeland security” och moraliska värderingar – frågor som fungerar i en delstat som South Dakota, där Bush vann över Kerry med en betryggande ledning på 22 procentenheter. Samtidigt är delstaten starkt beroende av federala bidrag, inte minst till den jordbrukssektor som är livsviktig för den sparsamt befolkade mellanvästernstaten. Men senatorsval i South Dakota har en tendens att vara en strid på marginalen – Johnson återvaldes senast till senaten 2002 med endast 1 300 rösters marginal över motkandidaten John Thune, och Thune vann i sin tur senatorsvalet 2004 över Tom Daschle med enbart 4 500 rösters marginal!

USAval kommer naturligtvis att återkomma till de här och andra mycket spännande kongressval under valrörelsen i höst.

[tags]usa, presidentvalet, kongressvalet, south dakota, virginia[/tags]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.