Republikanernas presidentkandidater 2008

Republikanernas presidentkandidater har delats in i tre kategorier; huvudkandidaterna, outsiders och long shots.

Bland republikanerna har John McCain i princip redan vunnit, men Mike Huckabee och Ron Paul är fortfarande kvar. Mitt Romney har kastat in handduken efter andraplatser i New Hampshire och Iowa, kryddat med vinster i Wyoming, Nevada och Michigan. Huckabee vann oväntat över Romney i Iowa. McCain ledde i början av 2007, blev totalt uträknad under sommaren för att sedan sakta men säkert komma tillbaka. Comebacken kom i New Hampshire och följdes upp med vinster i South Carolina och Florida.

HUVUDKANDIDATERNA

McCainJohn McCain
Populär krigsveteran från Vietnamkriget. År 2000 utmanade han George Bush i republikanernas primärval i en bitter kampanj med hårda nypor. McCain var under hösten 2006 i trygg ledning men har under våren 2007 fått allt mer konkurrens av främst Giuliani. Betraktas som oberoende och kan vinna röster från demokraterna. Har kämpat för reformer inom kampanjfinansiering. 71 år gammal. Har kritiserats för att stå demokraterna för nära i ett flertal frågor, bland annat när det gäller illegal invandring.
Ställer upp.
Hemsida

OUTSIDERS

Inga längre.

LONG SHOTS

Kandidater som inte har någon möjlighet att nomineras men fortfarande ställer upp.

HuckabeeMike Huckabee
Guvernör för staten Arkansas. Samma stat som Bill Clinton kommer ifrån och var guvernör i när han ställde upp i presidentvalet. I november 2005 utsågs han av Time magazine till en av USA:s 5 bästa guvernörer. Han har varit pastor inom Baptistkyrkan. 2003 var han överviktig och fick diagnosen diabetes. Läkarna gav honom 10 år till att leva om han inte ändrade sina vanor. Genom en förändrad diet och träning förlorade han 50 kg under väldigt kort tid. Stöder undervisning av kreationism i skolorna och har fått kritik för att sätta sin religion före allt annat.
Ställer upp.
Hemsida

paulron.jpgRon Paul
Paul är kongressledamot från Texas. Han har vunnit stort stöd på internet bland krigsmotståndare och försvarare av konstitutionen. Tidigare var han medlem i libertarianerna och i åsikter ligger han fortfarande helt i linje med det partiet. Han röstade mot irakkriget som en av få republikaner.
Ställer upp.
Hemsida

Kandidater som gett upp kampanjplanerna

RomneyMitt Romney
Före detta guvernör i en stat som normalt brukar rösta för demokraterna, nämligen Massachusetts. Sitt stora genombrott fick han när han rensade upp efter skandalerna runt OS i Salt Lake City 2002. Han var spelens organisatör och fick mycket beröm för sina insatser. Största problemen för Mitt Romney är att han är mormon och att han skiftat åsikt i några viktiga frågor, tex aborter. Han har väldigt mycket pengar som han kan pumpa in i sin egen kampanj. Meddelade officiellt den 13 februari 2007 att han ställer upp. Hoppade av efter Super Tuesday.
Ställer upp.
Hemsida

GiulianiRudy Giuliani
New Yorks populära före detta borgmästare som hyllades för sina insatser och blev världskändis efter den 11:e september 2001. Valdes till årets person 2001 av Time magazine. Brottsbekämpningen tillhörde hans främsta framgångar som borgmästare. Anses av många republikaner stå allt för långt till vänster. Är för kvinnors rätt till abort och han är för homosexuellas rättigheter.
Ställer upp.
Hemsida

Fred ThompsonFred Thompson
Thompson är fd advokat, skådespelare och senator. Som skådespelare har han bland annat medverkat i Ingen utväg (No way out), Jakten på röd oktober (Hunt for red october) och Cape Fear. Just nu medverkar han i tv-serien Law & Order. Han har spelat president också, så kanske är han mer förberedd för den rollen än andra presidentkandidater. Han var senator för staten Tennessee (samma stat som Al Gore). Thompson är antagligen främsta hotet mot huvudkandidaterna. Meddelade i april 2007 att han har cancer. Och den 30 maj meddelade han att han ställer upp. Gav upp den 22 januari 2008.
Ställer upp.
Hemsida

HunterDuncan Hunter
Kongressledamot för 52:a distriktet i Kalifornien. Hunter blev den förste republikanen att meddela att han kandiderar till presidentposten. Anses dock helt chanslös. Vissa kandidater tycks inte ställa upp för att bli president utan för att lyfta fram sin egen position inom partiet och få lite publicitet. Hunter är förmodligen ett exempel på det.
Ställer upp.
Hemsida

Tom Tancredo
Tancredo är kongressledamot från Colorado som främst fokuserar på immigrationsmotstånd.

BrownbackSam Brownback
Senator från Kansas som är mer konservativ när det gäller sociala frågor än övriga kandidater. Abortmotståndare. Eftersom republikanernas tre huvudkandidater är förhållandevis moderata, kan Brownback positionera sig till höger om alla dessa vilket kan vinna röster. Brownback är en outsider och tämligen okänd så han kommer få det tufft. Har nu meddelat att han inte ställer upp.
Hemsida

GingrichNewt Gingrich
U.S. House Speaker. Populär bland republikaner men verkligen hatad av demokrater. 1995 utsågs han till årets man av Time magazine då han ledde vad som kom att kallas för den Republikanska Revolutionen. Under Clintons styre ansågs han vara den främste anti-Clinton politikern. Kanske är det därför hans namn nu nämns igen i dessa sammanhang, som en tydlig motståndare till Hillary Clinton. Meddelade den 29 september 2007 att han inte ställer upp.
Hemsida

Tommy Thompson
Thompson är omåttligt populär fd guvernör i staten Wisconsin. 65 år gammal tillhör han de äldre bland kandidaterna. Den 1 april 2007 meddelade han officiellt att han ställer upp. Den 13 augusti meddelade Thompson att han hoppar av.
Hemsida

Jim Gilmore
Fd guvernör i Virginia. Meddelade den 14 juli 2007 att han hoppar av sin presidentvalskampanj.
Läs mer

Bill Frist
Senatens majoritetledare. Funderade på att ställa upp men meddelade i november 2006 att han inte ställer upp.
– Ställer inte upp.

Knappast aktuella

Det är osannolikt att dessa politiker ställer upp och kandiderar för att bli republikanernas presidentkandidat. Listas ändå på denna sida för att de ibland eller tidigare nämndes som möjliga presidentkandidater.

HagelChuck Hagel
Senator från Nebraska. Vietnamveteran och en av republikanernas främsta kritiker av Irakkriget. 2005 jämförde han Irak med Vietnam och hånade Cheney för att han påstått att motståndarna i Irak höll på att ge upp. Han har också varit kritiker av Patriot Act. Han har större stöd bland demokrater än republikaner i sin hemstat. Det blir mycket tufft för Hagel att få något stöd i republikanernas primärval då han internt är allt annat än populär.
– Ställer troligtvis inte upp.
Hemsida

PatakiGeorge Pataki
Guvernör i staten New York. Har besökt primärvalsstaten Iowa ofta under senare tid vilket indikerar ett intresse för att ställa upp i presidentvalet. Förhållandevis känd och populär kandidat men inte någon av huvudkandidaterna. Rudy Giuliani är populärare i New York.
– Ställer troligtvis inte upp.
Hemsida

AllenGeorge Allen
Fd senator för den republikanska staten Virginia. George Allen tvingades in i en oväntat hård kamp i sin hemstat för att bli återvald som senator. Han förlorade mycket knappt mot demokraten Jim Webb. Anledningen till det var delvis Bushs impopularitet men dessutom självförvållat. Allen fällde nämligen en rasistisk kommentar om en meningsmotståndare under ett kamanjmöte. Tillmälet var “macaca”, något som också filmades och kablades ut stort i nyhetsprogram i USA. Ansågs som en given presidentkandidat innan det hände.
– Ställer knappast upp.
Hemsida

RiceCondoleezza Rice
USA:s nuvarande utrikesminister. Knappast en trolig presidentkandidat med tanke på Irak-kriget. Med ett framgångsrikt Irakkrig i ryggen hade hon säkert haft möjligheter att ställa upp. Som svart och dessutom ogift kvinna blir det givetvis inte lättare. Hillary Clinton blir nog startfältets enda kvinna.
– Ställer säkert inte upp.
Hemsida

Jeb BushJeb Bush
George W Bushs bror som styrt Florida med stor framgång. Kandiderar om Bushs popularitet stiger kraftigt, annars är det ett för stort hinder. Till och med kandidater som inte har något med Bush att göra försöker intensivt distansera sig ännu mer ifrån honom. Inget läge för brodern att ställa upp alltså.
– Ställer säkert inte upp.
Hemsida

2 reaktioner på ”Republikanernas presidentkandidater 2008

 1. Tja? Valfusket verkar ju vara så utbrett och något annat var väl inte att förvänta sig? Det är rent löjeväckande att se vad lite röster Ron Paul har fått och nu dessutom bevisat att hans röster helt enkelt hamnar på andra kandidater…. Vet av folk som röstat på honom och i deras område var det registrerat 0 votes på Dr. Paul…..
  Nä dom kan lägga ned det där löjliga valet och sätta den dom vill där för det sker ju ändå vareviga gång….

 2. Officiella webbplatsen Dr Ron Paul för USA:s President. eftersom han har ingen hemsida representerad på sidan http://www..usaval.se

  http://www.ronpaul2008.com/

  En president kandidat som vågar säga sanningen, har bland annat levererat fram 4000 tusen nyfödda sädbarn. Gift i 50 år med samma kvinna. Vill ta USA ut ur krigen, och rädda amerikanska dollarn från en oundviklig kollaps. Och Hjälpa dom 46 milijoner ekonomiskt utslagna amerikanska medborgare, från fattigdom och misär.

  Dr Ron Paul “The CFR exists,
  the Trilateral Commission exists,” Paul explained. “And it is a ‘conspiracy of ideas,’ this is an ideological battle. Some people believe in globalism, others believe in national sovereignty. And there is a move on toward a North American Union, just like early on there was a move for a European Union that eventually ended up. So we have NAFTA and a move toward a
  NAFTA highway, these are real things.”
  Källa: Dear Deluded Mass Media, North American Union Agenda Exists.

  Se Videon The Shocking Truth About Ron Paul.
  http://www.prisonplanet.com/articles/december2007/101207Truth.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.