Åsikter om nattens debatt 12 november

90 minuters debatten om utrikespolitiken på CBS blev bara en 60 minuters debatt för TV-tittarna och för många som försökte kolla via nätet på sista 30 minuterna. På något sätt lyckades jag se hela debatten utan tekniska problem.

Vem vann?

Inte helt oväntat var Romney väl förberedd och han kom aldrig på defensiven. Som vi lärt oss vid det här laget, Romney gör sällan en svag debatt. Perry gjorde en klart bättre debatt än senast. Han lyckades till och med skämta på ett positivt sätt om sitt tveksamma svar då. Kan det bli början på en comeback eller är det för sent för Perry?

Skillnaderna i synen på utrikespolitiken är ganska stor inom republikanerna. Det blev tydligt under denna debatt. Huntsman ville reducera styrkorna i Afghanistan kraftigt, till skillnad från övriga (förutom Paul). Santorum tyckte att USA måste vara vän med Pakistan eftersom de har kärnvapen. Oklart om han tycker samma sak om/när Iran får kärnvapen. Frågan om tortyr skapade också en tydlig skiljelinje mellan kandidaterna. Huntsman och Paul ansåg att waterboarding var tortyr och inte ska få förekomma. Waterboarding fick varma applåder från publiken och tydligt stöd av Cain, Santorum, Perry och Bachmann.

Cain som hävdat tidigare att USA måste vara tydliga med vem som är dess fiender och vänner, kunde inte svara på om Pakistan var USAs vän eller fiende. Detta var antagligen Cains sämsta debatt. Han har antytt och visat exempel på att utrikespolitiken inte direkt skulle vara hans starkaste ämne. Bachmann hade ny kortare frisyr, men väckte inte mycket uppmärksamhet i övrigt. Hon berömde oväntat Obama för att ha dödat bin Laden. Det gjorde hon i ett försök att komma åt Paul. Borde det inte vara smartare att försöka attackera någon med större opinionsstöd som tex Cain?

Newt Gingrich mässade på som vanligt och sökte applåder flitigare än Romney. Dels genom att berömma övriga kandidater och dels genom att attackera Obama. Det har varit väldigt framgångsrikt senaste månaden då han ryckt fram till en tredjeplats i flera undersökningar och tvåa i några.

Populistiska förslag fanns det en hel del av. Flera kandidater (Romney, Perry, Gingrich) tyckte att allt bistånd skulle dras ner till 0 dollar när de tillträdde som president. Sedan skulle varje land få förklara varför de skulle få pengar av USA. Till och med Israel…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.