Biden ny frontrunner?

Joe Biden
Joe Biden i Iowa augusti 2019. Foto: Gage Skidmore

Joe Biden ser ut att kunna vända presidentvalet under Super Tuesday, åtminstone förbättra sina chanser avsevärt. Valet i dag pågår i 14 delstater, territoriet American Samoa och även Democrats Abroad (utlandsamerikaner). Viktigaste delstaterna ut att rösta är Kalifornien (415 delegater) och Texas (228 delegater).

Sanders har länge varit favorit att vinna båda dessa stora delstater, men nu har Biden knappat in och är hack i häl i Texas, enligt flera opinionsmätningar. Osäkerheten kring vad som kommer hända är dock stor.

Buttigieg och Klobuchars avhopp och stöd för Biden senaste dygnen har gett ytterligare en boost till Biden. Han väntas nu klara 15-%-gränsen i fler delstater. Gränsen innebär att den som får lägre än 15 % i ett distrikt blir utan delegater från det distriktet.

Warren är kvar och har chans att vinna hemstaten Massachusetts, men Sanders är knapp favorit där. Kan hon verkligen fortsätta om hon inte ens lyckas vinna i sin hemstat? Eventuellt kan hon vinna en mängd delegater i Kalifornien. Warren har ganska starka opinionsmätningar därifrån. Problemet är väl att många av hennes anhängare börjar inse att hon inte har någon chans att vinna nomineringen längre. Med den insikten följer en önskan om att välja mellan de två huvudkandidaterna istället.

Biden har också fått viktigt stöd i Texas av fd presidentkandidaten Beto O’Rourke.

Sydstaterna väntas gå för Biden. Han bör även vinna Virginia och North Carolina. Sanders är istället favorit i hemstaten Vermont och i superviktiga Kalifornien.

Förhandsspekulationerna har ändrats dramatiskt bara senaste dygnet från fördel Sanders till fördel Biden. Här 538:

En sak är säker, vi har en mycket spännande valnatt framför oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.