Biden vann Super Tuesday stort

Joe Biden

Rösterna är inte färdigräknade, men det står redan klart att Biden hade en väldigt bra Super Tuesday. Valdagen med 14 delstater + American Samoa kan ha vänt primärvalen för gott.

Sanders har vunnit kvällens största pris Kalifornien, medan Biden har vunnit flest val och med stor sannolikhet över 100 delegater fler än Sanders.

Fram till South Carolina gick allt Sanders väg och han framstod som svårstoppad. Biden var uträknad, men lyckades med en oväntat stark insats där vinna kampen om att bli moderata väljares förstahandsval. Buttigieg och Klobuchars avhopp och stöd till Biden hjälpte till. Senaste dagarna har många demokratiska väljare runt om i landet tagit beslutet att Biden är den som har bäst chans att stoppa Sanders. Och det ser ut att ha lyckats.

Bloomberg gick något bättre än väntat under kvällen, men det räcker inte för att hota de två huvudkandidaterna.

Warren vann inte ens hemstaten Massachusetts. Hon lyckades ändå skrapa ihop några enstaka delegater där genom en tredjeplats. Frågan är vad hennes plan är om hon inte väljer att hoppa av närmaste dagarna? Hon har ingen chans på nomineringen. Ändå har hon precis skickat ut ett mejl till anhängare där hon ber om mer pengar inför valen nästa vecka.

Bidens främsta problem nu är att Sanders har mer pengar i kampanjkassan.

Sanders huvudvärk är att han trots ”hjälp” från Bloomberg inte lyckades besegra Biden under Super Tuesday. Nu talar mycket för att Bloomberg hoppar av, vilket kommer göra det ännu svårare för Sanders.

Biden får nu ses som klar frontrunner, men Sanders är ändå inte helt chanslös.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.