Buttigieg går starkt i Iowa och New Hampshire

Pete Buttigieg har just nu stora framgångar i opinionsmätningar från de två första delstaterna ut att rösta i primärvalen 2020. Först ut är nomineringsmötet i Iowa där han är i ganska tydlig ledning i flesta undersökningarna senaste veckorna. Här t ex en färsk undersökning gjord av det företag som är högst ansedd i delstaten (Selzer & Co (pdf)).

Pete Buttigieg
25%
Elizabeth Warren
16%
Bernie Sanders
15%
Joe Biden
15%

I New Hampshire har Sanders en viss fördel, men Buttigieg går starkt även där. Största överraskningen i denna andra delstat ut att rösta är annars Yang och Gabbards ökade stöd. Undersökningen nedan är från Emerson College.

Sanders
26%
Buttigieg
22%
Warren
14%
Biden
14%
Gabbard
6%
Yang
5%
Harris
4%

I våras ansågs Harris vara en av favoriterna. I dag tappar hon däremot mark till kandidater som är betydligt mer okända.

Iowa är en delstat som väntas rösta på republikanerna i presidentvalet, medan New Hampshire brukar vara mer jämnt och anses ha fler oberoende väljare. Därför lutar många bedömare åt att det kan bli olika vinnare i dessa två delstater i primärvalen också.

Nationellt leder Biden fortfarande ändå med cirka 10 %-enheter. Men har han verkligen råd att förlora både New Hampshire och Iowa?