Debattvinnare och förlorare (debatt 1, kväll 2 med Bernie, Kamala och Joe)

Bernie Sanders mötte Joe Biden i kväll 2 i Miami, men var det någon annan som vann?

Sanders tvingades erkänna att medelklassen skulle få betala högre skatter, i utbyte mot en sjukvårdsförsäkring som täcker allt utan avgifter. En stor del av debattens inledande halvtimme handlade om Bernie Sanders och Joe Biden innan Kamala Harris tog över med pondus, genomtänkta oneliners och argument som publiken gillade.

Gillibrand, Williamson och Swalwell försökte lite väl desperat att avbryta och stjäla ordet. Det gick sådär och bidrog till ett inledande kaos. Harris fick ordning på det till slut genom att be kandidaterna ägna sig mindre åt food fight och mer åt att lösa folkets problem med att få mat på bordet.

Pete Buttigieg inledde starkt. Problemet med att han anses som för vag och otydlig när det gäller policy kvarstår dock. Och sen förvärrades situationen för honom när moderatorerna tog upp polisproblemen i staden South Bend, där Buttigieg är borgmästare. Han svarade inte heller på Eric Swalwells direkta uppmaning att avskeda polischefen.

Biden imponerade inte, mycket beroende på att övriga kandidater var sugna på att attackera honom och fick in några attacker som han inte riktigt repade sig från. Dessutom kunde han inte sluta nämna sin koppling till Obama.

Kamala Harris attackerade Biden för busing, något hon berättade att hon själv var ett offer för.

Gillibrand har identifierat ett problem som hon tänker nämna igen och igen – korruption. Det är en viktig fråga för många väljare, frågan är om hon är rätt kandidat med tanke på hennes bakgrund.

Vad Williamson (författare, Kalifornien) hade på den här scenen att göra är en gåta. Michael Bennet (senator från Colorado) verkade mest vara där för att attackera Bernie Sanders.

Jag tror jag noterade att Andrew Yang stod på scenen denna kväll. Oklart om han blev tilldelad en mikrofon.

Debattens vinnare och förlorare

Ett försök till rangordning av kandidaterna ser ut så här: Kamala Harris, Bernie Sanders, Pete Buttigieg, Kirsten Gillibrand, Joe Biden, Eric Swalwell, Andrew Yang, Michael Bennet, Marianne Williamson och John Hickenlooper. Antagligen är det bara de 3 första på denna lista som har möjlighet att öka stödet i opinionen efter denna debatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.