Första debattens vinnare

Elizabeth Warren fick mycket utrymme under denna första debatt i Miami, den första debattkvällen av två. Det gynnade sannolikt henne. Hon var den enda denna kväll som tillhör toppkandidaterna. Utfrågarna ville av förklarliga skäl gärna ha svar från henne på viktiga frågor. Under kvällen behandlades en mängd utmaningar för USA som vapenlagar, abort, immigration, sjukvård med mera.

En av de första intressanta frågorna som dök upp var sjukvård och Medicare For All. Warren och Bill de Blasio var de enda som lyfte sina händer som svar på vilka av kandidaterna som skulle ersätta privata sjukvårdsförsäkringar med MFA, även för de som har och är nöjda med sin nuvarande privata försäkring. Det blev en första tydlig indikering på vilka av kandidaterna som står längst till vänster.

Tulsi Gabbard lyfte inte upp sin hand på denna fråga, vilket väl var den enda överraskningen. Hon har kritiserats under dagarna innan debatten av egna anhängare för att ta Biden i försvar, när han hyllade ett samarbete med en kontroversiell republikansk senator.

Gabbard gjorde annars en stabil insats under debatten, men fick inte mycket utrymme. Hon kallade Trumps administration “chickenhawk cabinet”, vilket publiken verkade gilla. Och hon sågade Tim Ryans hökaktiga Afghanistanposition med stor framgång.

Kriminalisering av desperation

Booker kan ha förbättrat sina chanser något efter en ok debatt. Han framstod som lugn och tydlig. Även Inslee, John Delaney och Julian Castro kan ha fått nya anhängare. Castro ville tex avsluta “kriminalisering av desperation”, som han beskrev immigrationsfrågan.

Bill de Blasio försökte stjäla spotlighten och bröt in på några frågor, vilket kan ha varit smart. Han hade antagligen fått mycket mindre utrymme annars, eftersom han ligger långt efter i opinionsmätningarna. Därför befann han sig också långt ut på ena kanten på debattscenen.

Beto O’Rourke försvann tidigt i debatten och får ses som en av debattens förlorare. Han sågades av Castro i immigrationsfrågan och det blev möjligtvis lite för mycket spanska för Beto. Anledningen till att några av kandidaterna talade en del spanska var att debatten direktsändes på både Telemundo (stor spansktalande kanal) och NBC.

Amy Klobuchar fick en del frågor, men vann hon några röster? Tveksamt. Hon fick ändå en del applåder för hennes svar i abortfrågan. Tim Ryan fick inte många frågor och det lär bli svårt för honom att sticka ut och vinna väljarnas stöd om han inte blir bättre på att lyfta sitt enda möjliga trumfkort. Han är ju från viktiga delstaten Ohio.

Debattens vinnare och förlorare

Om vi ska försöka rangordna kandidaternas insatser så blir det ungefär så här: Warren, Booker, Castro, Gabbard, de Blasio, Inslee, Delaney, Klobuchar, O’Rourke, Ryan. De 3-4 första kandidaterna på denna lista har viss chans på ökat opinionsstöd närmaste veckan, övriga får sannolikt inte någon märkbar “debate bump”.

Imorgon är den större debattkvällen av de två med toppkandidaterna Biden och Sanders på debattscenen. Där får de möta tunga utmanare som Kamala Harris, Pete Buttigieg och Andrew Yang.