Demokraternas största bloggare kräver kvinnlig presidentkandidat 2020

Organizing atheists has been compared to herding cats, because they tend to think independently and will not conform to authority. (Richard Dawkins)

Liksom katter är ateister för smarta och oberoende för att låta sig styras, enligt Richard Dawkins. Om det går att göra den jämförelsen med demokraternas gräsrötter låter jag vara osagt, men det är tydligt att ett försök att styra fåren misslyckades nyligen på demokraternas största och inflytelserika blogg DailyKos. 

När grundaren av bloggen (Markos Moulitsas Zúñiga) i en kontroversiell artikel nyligen hävdade att Our 2020 nominee will look like the Democratic Party, and that’s not a white guy’ fick han direkt mothugg av arga läsare. Kritiken har handlat om att sakfrågor, karisma, ledaregenskaper och hur mycket väljarna entusiasmeras av kandidaten bör gå före kön och hudfärg. Dessutom finns det ett tryck på att det ska vara någon som kan besegra Trump i delstaterna där han oväntat vann i Rostbältet. Det innebär främst Pennsylvania, Michigan och Wisconsin. Då hävdar vissa att det skulle vara en fördel om en vit man som Joe Biden, Sherrod Brown eller Richard Ojeda representerade demokraterna. Dessa delstater har nämligen långt fler vita än genomsnittet i USA. 

Här blottas dilemmat för demokraterna om denna önskan att det ska bli en kvinna som besegrar Trump 2020. Kvinnorna ska få sin revansch. Men var det inte just det som resulterade i fel ingång 2016? Borde inte demokraterna välja en kandidat utifrån sakfrågor?

Moulitsas Zúñigas främsta argument är detta: 

We won big in 2018 thanks to unprecedented support from women and people of color. At an even 49-49, white women are the real electoral battleground. (Republicans won them 56-42 in 2014.)

Bland de upprörda kommentarerna till Markos artikel:

The last three presidential nominees were Barack Obama, Barack Obama, and Hillary Clinton.  They were supported by white guys who took a back seat to a black man and a white woman.
Kos is saying stupid things because he’s against certain candidates.
It’s called throwing out the baby with the bathwater.

Moulitsas Zúñiga är mer moderat/center och pragmatisk än progressiv. T ex är det tydligt att han inte gillar Bernie Sanders. DailyKos har också förändrats sedan de mer progressiva dagarna då Nate Silver (FiveThirtyEight) startade sin karriär där och Moulitsas gav sitt stöd till Howard Dean i presidentvalet 2004. Då ansågs Dean vara progressiv och för radikal för partiet. I dag är han lobbyist och kritiseras hårt av progressiva för det. Och DailyKos får anses ha växt in i och blivit en del av etablissemanget. 

LÄS:  Demokraternas partikonvent skjuts fram

Nu hittas mer radikala åsikter som är öppna för att kritisera partiet, vill fokusera på progressiva sakfrågor och tona ner identitetspolitiken på YouTube. Där slår t ex Kyle Kulinski ett slag för “the populist left”.  Han verkar ha med sig gräsrötter inom partiet och oberoende som lämnat partiet p g a ett ökat missnöje med demokraternas ledning i Washington DC.

Kulinski var en av grundarna av den progressiva utbrytargruppen Justice Democrats som lanserat en mängd framgångsrika politiker under senaste två åren, med Alexandria Ocasio-Cortez och Richard Ojeda som några affischnamn. 

Vi får se vilken sida som segrar. Det är också spännande så klart att se om demokraterna kan enas efter splittringen som uppstod mellan progressiva Bernieanhängare och mer moderata Clintonanhängare 2016. 

Moulitsas Zúñiga något tondöva artikel och svaren på hans åsikter antyder att det kan bli väldigt svårt att ena partiet på de mindre än två år som återstår till presidentvalet 2020. Någon försoning har ju inte skett på de två år som redan hunnit passera. Tvärtom.