Edwards stödjer Obama

Det kommer inte som en överraskning, men det är trots det en stor nyhet så klart. Vicepresidentkandidaten till John Kerry 2004 och den som kom “trea” i årets presidentrace bland demokraterna väljer alltså Obama. Båda kommer att framträda på ett kampanjmöte tillsammans i Michigan på onsdag kväll lokal tid.

Spekulationerna tilltog tidigare i veckan då många kunde läsa mellan raderna i flera intervjuer att Edwards stödde Obama. Som tex här.

Edwards är inte superdelegat men kan styra ett antal delegater som han vann i valen (upp till 18 st).

Om jag får komma med lite spekulation kring varför han väntade tills nu så beror det antagligen på att Obama nu alltmer anses utsedd till demokraternas kandidat av media och politiska bedömare. En annan viktig anledning tror jag är att Edwards inte riktigt vågade göra det innan North Carolina eftersom han själv inte har tillräckligt stöd i sin hemstat för att kunna påverka. John Kerry och Edwards förlorade ju North Carolina 2004. Det hade varit pinsamt för honom om han stött Obama inför valet i North Carolina och sen Clinton ändå vunnit.

[tags]usa, presidentvalet, usa-valet, john edwards, barack obama[/tags] svd

En tanke på “Edwards stödjer Obama

  1. Och han gjorde det naturligtvis den dag då Clinton just vunnit och varit runt i olika TV-stationer för att ge nytt liv åt sin kampanj. Detta försvann nästan helt, då Edwards framförde sitt stöd på bästa TV-tid.

    Edwards stöd betyder även att hans 18 pledged delegates förmodligen kommer att rösta på Obama.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.