Första tankarna efter nattens debatt

Palin imponerar i debattens inledning och försöker föra debatten på soccermoms nivå. Hon går genom rutan som fd tv-ankare och ger ett självsäkert intryck. Och hon går till effektiv attack mot Barack Obama.

Palin försökte intensivt och med viss framgång styra in debatten på skatter och energi. Det är tydligt att McCains kampanj ser en öppning i att tala mer om skatter i dessa tider av ekonomisk kris.

Biden snubblar på orden till en början och verkar något nervös, men levererar en del hårda attacker själv mot främst John McCain, däremot inte mot Sarah Palin.

Palins rykte måste ha stärkts efter denna debatt efter senaste veckornas mindre lyckade intervjuer. Biden hittade inte riktigt rätt ikväll, men gjorde inte heller bort sig. Troligtvis kommer inte denna debatt mellan vicepresidentkandidaterna att ha någon större betydelse i övrigt på presidentvalet. Historiskt sett brukar inte vicepresidentkandidaterna ha någon större inverkan. Inte ens Dan Quayles fiaskodebatt stoppade Bush den äldre att vinna valet 1988.

Några viktiga citat från debatten

Biden om Irakkriget:
– We will end this war. With McCain there’s no end in sight.

Palin om Irakkriget:
– Your plan is a white flag of surrender.

Biden om McCain som maverick:
– McCain hasn’t been a maverick on the issues that matter around the kitchen table, on education and health care.

Biden om Palins attack på Obama för att ha röstat emot funding the troops:
– John McCain voted against funding the troops when it had a timetable.

[tags]usa, presidentvalet, john mccain, joe biden, sarah palin, barack obama[/tags]