Inför mötet mellan Trump och Biden i första debatten

Joe Biden och Donald Trump (fotomontage)
  • Första presidentdebatten
    Tisdag, 29 september, 2020
    University of Notre Dame, Notre Dame, Indiana

Första debatten mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden sker nu på tisdag den 29 september. I många delstater är redan förtidsröstningen igång. Valtemperaturen är dock något lägre än vanligt sett till färre och mindre kampanjmöten. Dörrknackningarna från kampanjerna är också färre. Till stor del sker valkampanjen nu istället online och i tv-annonser.

Inför första valdebatten mellan kandidaterna har mycket av fokus skiftat från pandemin till Supreme Court. Kan abortfrågan hamna i fokus igen? Får ekonomin och sjukvård lämna plats till nya frågor?

I första debatten är det Fox News Chris Wallace som modererar. Han är en av få på den kanalen som fortfarande kan anses vara oberoende från det republikanska partiet.

Kan Biden överraska i första debatten?

Trump har spenderat sommaren med att hävda att Biden (77 år) är senil, drogad, förvirrad och styrd av kommunister. Anhängarna verkar köpa det. Sista dagarna har Trumpkampanjen insett att det finns en risk att man kört detta tema så långt att förväntningarna på Biden är väldigt lågt ställda. Därför har man börjat lyfta Biden som en fantastisk debattör. Lite motsägelsefullt.

Problemet är att Biden i verkligheten är ojämn och blandar starka debatter (mot t ex Paul Ryan) med svaga. Kan han hålla ihop blir det svårt för Trump att fortsätta kritisera Biden för att vara för gammal och senil för att bli president. Trump är ju inte direkt ung själv (74 år). Men misslyckas Biden i första debatten kan Trump dra nytta av det och vinna viktiga poäng.

LÄS:  En vecka kvar till valdag 2020

Amerikanerna verkar vara överens om att Trump är skicklig på att debattera och förväntar sig att han kommer att vinna debatterna. Han lyckades med det mot Hillary Clinton genom smart psykning inför första debatten. Kommer han försöka med något liknande denna gång?

Biden leder opinionsmätningarna nationellt med cirka 7 procentenheter. Det är dock jämnare i flera viktiga så kallade battleground states.

Spelbolagen är kanske mer rättvisande än opinionsmätningarna, eftersom spelarna t ex tar hänsyn till att Trump antagligen kommer vinna debatterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.