Kan spelbolagen avslöja hur det kommer att gå i valet?

Presidentvalet i USA närmar sig med stormsteg. Den 3 november är det valdag och kampen tätnar mellan den sittande presidenten Donald Trump och demokraternas presidentkandidat, Joe Biden. Många är vi som har våra teorier om hur utfallet kommer att bli och den ena opinionsundersökningen efter den andra antingen bekräftar eller slår hål på våra teorier. Spelbolagen där ute är inte blyga med att ta tillfället i akt och erbjuda odds på det kommande valet. Frågan är om det går att utläsa någonting av oddssättningen och spelen som placeras på respektive kandidat? 

Det blir ett jämnt val enligt spelbolagen

Joe Biden ligger några procentenheter före Donald Trump i många av de opinionsundersökningar som genomförs i USA, men slänger vi ett öga på bettingmarknaden så ser det aningen annorlunda ut. De som tänkt spela på det kommande presidentvalet har nämligen kunnat se att det den senaste tiden varit högre odds på USA-valet med en seger för Biden än för Trump. I skrivande stund ger en seger för Trump 1,85 gånger pengarna tillbaka, medan en seger för Biden innebär 1,90 gånger pengarna.

Ska vi tro på den majoritet som väljer att betta på Trump så är det alltså han som är favorit till att få sitta kvar som president under ytterligare en mandatperiod. 

Huruvida bettingsidornas odds bör ses som någon form av indikation på hur det kommer att gå i valet eller inte är svårt att säga. Den främsta anledningen till att det kan vara förrädiskt att tro på oddsen beror på att de i första hand är hämtade från andra länder än USA. I USA är det nämligen inte tillåtet att betta på politik och vad spelare i länder som Sverige tror behöver inte nödvändigtvis vara representativt för hur det hade sett ut på den amerikanska spelmarknaden. 

LÄS:  Sista debattens vinnare i presidentvalet 2020

Likheter och skillnader med valet 2016

Trots att Biden leder enligt många opinionsundersökningar så finns det en viss oro bland demokrater att sagan från 2016 ska upprepa sig även i år. Då var det Hillary Clinton som hade ett klart försprång enligt flertalet undersökningar, men ändå föll hon på målsnöret mot Trump som fick fler elektorsröster. Det finns med andra ord en viss känsla av att mönstret från fyra år sedan skulle kunna återupprepas. Det är dock värt att notera att det finns flertalet skillnader i siffrorna som presenteras nu i jämförelse med då – och många av dem talar för ett trendbrott.

En hel del information indikerar att Biden ligger bättre till vid det här skedet än vad Clinton gjorde för fyra år sedan. Exempelvis så pekar undersökningarna på att Biden går bättre i flera av de viktiga vågmästarstaterna än Clinton gjorde, vilket kan komma att bli en avgörande skillnad. Att Biden ser ut att vara populärare i vågmästarstaterna beror delvis på att han lyckats tilltala landets vita befolkning på ett sätt som Clinton misslyckades med.

Det finns nog ytterst få demokrater som går in i valet med en känsla av trygghet, men de kan trots allt lugna sig en gnutta med att Biden ser ut att prestera bättre än Clinton inom flertalet nyckelområden. 

Det amerikanska presidentvalet kommer som sagt allt närmare och hur det kommer att gå råder det delade åsikter om. Ska vi tro på majoriteten av opinionsundersökningar så är det Biden som kommer att bli USA:s nästa president, men lyssnar vi istället till spelbolagen så är det Trump som får ytterligare en mandatperiod som president. Tiden får utvisa hur det går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.