Jubel för President Obama


Obama i Las Vegas, Nevada på valmöte den 17 september. (Foto: Peo)

Vi som höll oss vakna och följde valdramatiken fick bevittna historia denna fjärde november 2008. Det stod klart strax efter halv fyra på natten svensk tid. Över 20 månaders intensiv valkampanj är slut. Barack Obama har valts fram till presidentposten av en nation drabbad av ekonomiskt svåra tider, foreclosures, bailouts och bankkris. Det vände valet för gott till hans fördel med en månad kvar. Inga terroristanknytningar, galna professorer, predikningar som förbannade Amerika eller muslimrykten kunde stoppa denna kraftiga brytning med Bush. Irakkriget hamnade även det i skymundan trots att det var Obamas motstånd till kriget som ursprungligen lyfte fram honom.

Festen börjar i Chicago
Hundratusentals jublar just nu i Obamas hemstad Chicago i Illinois. Man väntar på att allt ska bli officiellt och Obama tala. Det lär dröja någon timma till. Först ska några delstater till rapportera in sina resultat. Bland dessa tex Florida, Virginia och Kalifornien (uppdatering: samtliga tre vanns av Obama). Sedan är det dags för McCain att erkänna sig besegrad. Just nu sitter Obama hemma med sin familj och äter. Snart ska han ta sig till ett hotell och därefter väntar en jublande publik i Grant Park i Chicago på sin nye president.

McCains chansningar
Det blev en stor seger som många gissat. Redan tidigt under kvällen stod det klart att McCain gick mot en tuff kväll när Pennsylvania gick till Obama. När det någon timme senare meddelades att Ohio vunnits av Obama stängdes dörren för en McCain vinst. Sedan fortsatte Obama vinna Virginia, Florida och Colorado. McCains kampanj gjorde uppenbarligen en stor blunder i att satsa så hårt på Pennsylvania och New Hampshire trots Obamas stora ledning i båda delstaterna. Som så ofta i denna kampanj får man intryck av att McCain tvingats chansa och spela högt, men fått dålig utdelning för det.

Nyckeln till framgång
Universitetsutbildade vita har vunnits av Obama. Bush vann denna grupp för fyra år sedan. Det är till stor del här Obama vann valet. Givetvis har även afro-amerikaner varit ett viktigt stöd liksom kvinnor och unga. Men det är viktigare att han bland vita män gått bättre än sina förlorande föregångare Kerry och Gore. Segrar i Virginia, Ohio, Florida och Indiana hade få kunnat ana i början av valkampanjen.

LÄS:  Vissa kampanjannonser skriver sig själva

Palins inverkan på valet
Obama ledde under stora delar av denna sommar och höst så segern kom inte helt oväntat. Enda gången McCain ledde var efter republikanernas konvent strax innan den finansiella krisen. Då stod Palin högt i kurs, men snart sjönk hennes dragningskraft. Tidigare Clintonanhängare valde motvilligt Obama när de lärde känna Palin som till en början verkat lockande. Bland republikanska kärnväljare behöll hon sin popularitet. Hon lockade stora skaror till sina valmöten men mittenväljarna övergav henne, främst efter en misslyckad intervjuserie med Katie Couric på ABC. Var den utnämningen ett förödande val av McCain eller hade det inte hjälpt med en Romney, Lieberman, Ridge eller Christ? Palin är i vilket fall som helst för evigt inristad i våra minnen tack vare Tina Fey och Saturday Night Live.

Men det är så klart Bush och missnöjet med honom som är den stora förklaringen till Obamas seger ikväll.

Vilken förändring kommer?
Med fler demokrater i kongressen efter dagens val har Obama större möjlighet att skapa den förändring han utlovat. Men förhoppningarna på honom är höga, kanske för höga? Han ska hitta en lösning på många stora problem som tex att avsluta Irakkriget, genomföra reformer inom sjukförsäkringar, sänka skatter för medelklassen, förbättra relation till omvärlden och inte minst vända den ekonomiska krisen.

[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain, usa-valet[/tags] intressant.se dn svdL

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.