Kan Biden stoppa Sanders genom seger i South Carolina?

Biden i Iowa
Joe Biden i Iowa 4 januari 2020. Foto: Phil Roeder

Joe Biden leder opinionsmätningarna stort i South Carolina, medan Sanders och Steyer verkar kämpa om andraplatsen. Vad händer om Biden vinner på lördag?

Biden kan vända hela nomineringsprocessen genom en tydlig vinst i South Carolina. Det skulle innebära att han knappar in på Sanders i vunna delegater. Sanders skulle forfarande leda, men inte med så mycket längre.

En viktigare del i en Biden-vinst är att han skulle framstå som moderata väljares främsta alternativ. Därmed skulle han kunna rida på den vågen in i Super Tuesday, som är den stora valdagen på tisdag.

Ett stort problem för Biden, även vid en vinst i South Carolina, är att han ligger efter i många delstater som röstar på tisdag som Kalifornien. Det gör att Sanders sannolikt ändå kommer utöka ledningen efter tisdag.

Kommer någon kandidat hoppa av efter South Carolina och på så vis kanske hjälpa Biden att vinna delegater under Super Tuesday? Chansen finns att t ex Steyer och Klobuchar tar ett sånt beslut. Med tanke på att valdagarna ligger så tätt inpå varandra är det kanske ändå mest troligt att de stannar kvar och hoppar av efter Super Tuesday. Vi får se.

Vem vinner South Carolina?

Biden var helt ok i senaste debatten och leder opinionsmätningarna med god marginal. Han har också fått viktigt stöd från kongressledamoten Clyburn, som representerar South Carolina. Min spådom inför valdagen på lördag:

  1. Biden
  2. Sanders
  3. Steyer
  4. Buttigieg
  5. Warren
  6. Klobuchar
LÄS:  Vita får gräddfil till vallokalerna i USA

Bloomberg ställer inte upp i valet och Gabbard får kämpa för att nå upp till 1 % som vanligt.

Valdagen är nu på lördag den 29 februari. 54 delegater står på spel.