Av 7 kandidater lyckades Tulsi Gabbard komma 11:a i Nevada

Valet i Nevada blev inte någon succé för Tulsi Gabbard, presidentkandidat och kongressledamot från Hawaii. Bara 7 kandidater ställde upp. Ändå lyckades hon komma 11:a. Hur gick det till?

I nomineringsmöten fördelas rösterna på lokala delstatsdelegater i en process där kandidaterna försöker nå “viability”. En kandidat måste nå minst 15 % av första omgångens röster i vallokalen. Lyckas kandidaten inte med det måste väljarna bestämma sig för om de vill ge sin röst till en annan kandidat eller lägga ner sin röst. Nedlagda röster går till “uncommited”.

Eftersom många presidentkandidater hoppat av senaste månaden råkar en del av dessa stå kvar på valsedlarna. Dessutom har många väljare inte ens uppmärksammat att de hoppat av.

En kombination av dessa faktorer ledde till det mindre lustiga valresultatet för Tulsi Gabbard i Nevada där hon kammade noll lokala delstatsdelegater. Därmed hamnade hon på en 11:e plats (12:e om vi inkluderar “uncommited”). Hon kom efter John Delaney, Andrew Yang, Michael Bennet och Deval Patrick, som alla lyckades skrapa ihop några lokala delstatsdelegater. Pinsamt nog för Gabbard kandiderar ingen av dessa längre.

Valresultatet är inte helt färdigräknat så hon kanske kan hitta några röster i sista stund trots allt och ta sig in på topp 10.

Ändå tror vi inte att Tulsi kommer hoppa av närmaste tiden.