Udda debatt i South Carolina

På tisdagskvällen var det dags för debatt igen. Med hela 7 kandidater på scen och moderatorer som inte brydde sig om att styra upp det hela blev det rörigare än vanligt.

Inte helt oväntat riktades spotlighten på Sanders och Bloomberg. Warren hade förberett diverse attacker på Bloomberg om varför han gett stora kampanjbidrag till republikaner senaste åren. Hon ville också få honom att släppa sekretessavtal han skrivit med kvinnor som jobbat för honom.

Debattens vinnare och förlorare

Bernie Sanders fick som vanligt frågor på temat hur han ska betala för sina omfattande reformer. Den här gången tillät moderatorerna vid flera tillfällen Buttigieg att tala samtidigt som Sanders fått ordet. Resultatet blev att det var svårt att höra vad kandidaterna sa. Ingen lyckades riktigt sätta press på Bernie, men det var inte hans bästa debatt.

Biden hade en ok debatt, något bättre än vanligt. Han ser ut att vinna primärvalet på lördag i South Carolina. Debatten ändrade inte på det.

Steyer har satsat allt och lite till på South Carolina. Det har gett visst resultat med en tredjeplats i opinionsmätningarna där. Han fick dock inte något genombrott under debatten och alldeles för lite tid, minst av alla. Frågan är om en tredjeplats i South Carolina räcker för att väcka liv i kampanjen?

Warren var stabil, men publiken gillade inte hennes attacker på Bloomberg. Det kan ha något att göra med att biljetter till valdebatten såldes för mellan 15000 och 32000 kr. Följden av det blev att den välbärgade publiken buade Sanders och Warren medan de hjälpte Bloomberg. Hade han köpt biljetter åt anhängare? Vem betalar dessa summor för en debatt som går att se gratis på tv? Den lokala partiorganisationen har efter kritik inte gett tydliga besked kring biljetter till sponsorer.

Bloomberg köper politiker?

Bloomberg hade en ojämn debatt där han bland annat försökte skämta om att han vann floppdebatten i Nevada. Total tystnad i lokalen. Men värre var hur han råkade säga att han köpt politiker, innan han snabbt korrigerade ordet “bought” till “got”.

MICHAEL BLOOMBERG: Let’s just go on the record. They talk about 40 democrats. 21 of those were people they spent $100 million to help elect. All of the new Democrats that came in, put Nancy Pelosi in charge, and gave the congress the ability to control this president, I bought–I got them.

Bloomberg är inte med i valet i South Carolina, utan riktar all kraft på Super Tuesday.

Pete Buttigieg hade en mer normal kväll, men han var något för aggressiv. Han avbröt alldeles för mycket utan att någon hörde vad han sa.

Amy Klobuchar försvann större delen av debatten och måste överraska snart för att inte hennes kampanj tar slut i samband med Super Tuesday.

Avgörandet närmar sig

Den närmaste veckan får vi svar på många frågor. På tisdag den 3 mars röstar 14 delstater, varav flera stora under den s k Super Tuesday.

Kan Biden framstå som moderata väljares bästa alternativ mot Sanders genom att vinna South Carolina? En seger som kan leda till ännu större och nödvändiga framgångar under Super Tuesday. Kan Steyer överraska genom att besegra någon av Biden eller Sanders i South Carolina? Vem hoppar av först och ger plats åt bättre positionerade kandidater att utmana Sanders?

South Carolina röstar på lördag den 29 februari. Nästa planerade valdebatt hålls den 15:e mars i Arizona.