Lincoln mot Halter

Det pågår många viktiga val i USA idag. Här är några exempel som kan vara intressanta att följa.

Ikväll avgörs det vem som blir demokraternas kandidat till senaten i Arkansas. Det kan ge en indikering om vart demokraterna är på väg.

Blanche Lincoln är sittande senatorn som fått mycket stöd från etablerade politiker (tex Bill Clinton som ju är från delstaten). Hon utmanas av Bill Halter. Anledningen till att hon utmanas är främst att hon anses ha röstat mot Obama och demokraterna lite för ofta. Some en sk Blue Dog är hon inte helt populär inom de egna leden, men kan vinna oberoende röster.

I Kalifornien hålls republikanernas primärval till guvernör och senator. Meg Whitman och Carly Fiorina är favoriter i respektive val där. Whitman har redan spenderat smått ofattbara 70 miljoner dollar av sina egna pengar för att ta över efter den österrikiske Terminatorn.

Ett annat val som fått stor uppmärksamhet i media är republikanernas primärval till guvernörsposten i South Carolina. Leder där gör Nikki Haley. Hon har anklagats för att ha haft två utomäktenskapliga förhållanden. Personerna i fråga har dock inte kunnat presentera några bevis för det. Hon står nära en annan politiker som vet en del om sexskandaler, Mark Sanford. Det var han som utan någons vetskap drog iväg till Argentina för att träffa sin älskarinna. Haley har starkt stöd av Palin och konservativa bloggare.

Ett flertal andra hyfsat intressanta val hålls också idag. Vi återkommer till det.