Fackets 10 miljoner dollar räckte inte

Blanche Lincoln vann i Arkansas i demokraternas primärval till senaten. Facket hade satsat 10 miljoner dollar på Bill Halters kampanj för att få bort Lincoln. Vita Huset kunde inte låta bli att retas:

Organized labor just flushed $10 million of their members’ money down the toilet.

Dailykos och andra progressiva som stött Bill Halter ansåg ändå att det var värt att utmana henne. Utmaningen har tvingat Lincoln till vänster i senaten för att kunna vinna nomineringen. Mest uppmärksammat är hennes initiativ till finansreformer när det gäller derivat.

Att hon tvingats längre åt vänster samtidigt som hon är sittande senator gör att hon får det tufft att väljas till en ny period. Republikanen John Boozman är nu istället favorit att ta över Lincolns plats i senaten. Kongressvalen hålls den 2 november.

Republikanska kvinnor nådde stora framgångar i gårdagens val. Republikanerna valde som väntat Meg Whitman och Carly Fiorina i Kalifornien. Tea Party kandidater som utmanade tvingades kapitulera. Nikki Haley vann också i South Carolina, men nådde inte 50 % och tvingas till en andra omgång.

Palins inflytande bekräftades. Hon stödde både Fiorina och Haley. I det senare fallet är det extra tydligt att Palin har ett stort inflytande över republikanska väljare. Haley hade troligtvis inte vunnit utan det stödet.