Obama möter kärnväljare i Maryland

Obama på Bowie State Univerity
Obama på Bowie State University. Foto: Sven Wennerström. Fler bilder på Flickr.

Igår höll Marylands guvernör Martin O’Malley ett rally tillsammans med Obama i Maryland. På gräsmattan utanför Bowie State University mötte Obama några av sina allra trognaste supportrar och förklarade vikten av att rösta, även om han själv inte står på valsedeln.

Redan fyra timmar innan evenemanget började köerna växa utanför säkerhetskontrollen på BSU:s campus. Universitetets studenter är till största delen svarta – Prince George’s County i Maryland hyser den största och mest välmående svarta medelklassbefolkningen i USA. I den svarta delen av befolkningen har Obama sina mest entusiastiska väljare – hans approval rating är skyhöga 91 %.

Evenemanget arrangeras av guvernör Martin O’Malley, som möter tufft motstånd i valet från sin företrädare Bob Erlich. Maryland är en till övervägande delen demokratisk stat. Men även om här finns många extremt välmående områden (medianinkomsten i MD är högst i hela USA) finns också sociala problemområden som Baltimore. Många i befolkningen är också inflyttade på grund av arbete i DC, vilket komplicerar den politiska bilden ytterligare. Racet är hittills öppet, även om opinionsundersökningarna under de senaste veckorna tyder på ett övertag för O’Malley.

Efter inledande musik från universitetets Marching Band, följer en kavalkad av politiker. Presidenten för studentkåren inleder och av allt mer betydelsefulla politiker får publiken höra korta brandtal om vikten att rösta i november. Alla Marylands ledamöter i representanthuset är på plats, förutom Frank Kratovil. Kratovil deltar i ett av de tuffaste racen i hela USA och har i sin kampanj distanserat sig från presidenten. (Kratovil har för övrigt röstat nej till bland annat sjukförsäkringsreformen och är den kandidat i distriktet MD-1 som NRA rekommenderar).

Efter politikerparaden i talarstolen blir det en stunds väntan på huvudattraktionen. Medan högtalarna pumpar ut musik som få andra politiker skulle komma undan med (bland annat Tower of Powers “What is hip“) stiger spänningen och publiken exploderar i missriktat jubel både när Donna Edwards och Anthony Brown skymtar bakom scenen.

So you became part of the new breed.
Been smoking only the best weed.
Hanging out with so-called hippest set.
Been seen in all the right places,
Seen with just the right faces.
You should be satisfied,
But still it ain’t quite right.

Till slut är det så dags. Martin O’Malley kommer ut tillsammans med Sen. Barbara Mikulski och Lt. Gov. Brown och efter deras korta tal kommer mannen som alla väntat på. Tusentals åhörare skriker rakt ut när Obama äntrar scenen. Kavajen har fått hänga kvar i tältet och i skjorta och slips kramar han om övriga politiker som precis som publiken fullkomligt tycks absorberas av presidentens karisma.

Talet är i stort sett detsamma som i Wisconsin. Det är dels en exposé över de två senaste årens politik och dels innehåller talet den bilmetafor som demokraterna har som narrativt tema i valrörelsen: republikanerna körde bilen USA i diket, demokraterna har till slut lyckats få upp den på vägen igen och där står republikanerna och vill ha tillbaka nycklarna. Slutklämmen, som alla hört vid det här laget, kommer med tajming värdig en ståuppkomiker:

??Have you ever noticed, when you get in your car if you want to go forward, what do you do? You got to put it in ‘D’. If you want to go backwards, what do you do? You put it in ‘R’.

Extremt välskrivet och väl framfört. En häcklare i publiken som skriker “lögnare”, men lyckas över huvud taget inte rubba talaren. Däremot avbryter Obama kort när han ser folk i publiken som svimmar i värmen och trängseln.

Frågan är om evenemang som detta räcker för att entusiasmera de demokratiska väljarna. Valdeltagande i Marylands primärval sjönk kraftigt jämfört med 2008, samtidigt som republikanerna rider på energin och ilskan från tea party-rörelsen.

På Bowie’s grönskande campus råder dock ingen brist på entusiasm när ett hav av händer sträcks fram mot presidenten. Det är åter igen 2008 när Obama vänder sig till publiken:

They told me, you can’t elect an African American, with a funny name”

Varpå publiken vrålar: Yes, we can!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.