Stadsdelen i USA där medellivslängden är lika låg som i Nordkorea

Baltimore i Maryland har varit i nyheterna under senaste året pga upplopp och en lokal poliskår som inte haft medborgarnas förtroende. Det har spårat ur ordentligt under lång tid. Den här kartan visar stadsdelar i Baltimore och anger vilka länder som har samma medellivslängd som den stadsdelen.

Det mest uppmärksammade fallet av polisbrutalitet i Baltimore är den 25-årige Freddy Gray som dog under en polistransport i april förra året. Han bodde i stadsdelen Sandtown där medellivslängden är 70 år. Samma som i Nordkorea.

baltimore-medellivslangd
Se större version här (Källa: Capital News Service)

I kartan kan vi se att vissa centrala delar av staden har samma livslängd som Pakistan (69), Nord Korea (70), Mongoliet (68), Östtimor (67) och Uzbekistan (69).

I några norra och rikare delar av staden ser det mer normalt ut, med ett snitt på 84 år. I USA som helhet är medellivslängden 79 år. I Sverige är den 82 år.

Lokala tidningen Baltimore Sun har tagit kontakt med profilerna som blev kända under de våldsamma protesterna för ett år sedan för att se vad som hänt sedan dess. The faces of Baltimore’s unrest: Where are they now?

Maryland är en av flera delstater som röstar nu på tisdag den 26 april i ett primärval.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.