Trump kan överraska i Nevada

Las Vegas

Nevada är en av få delstater där Hillary Clinton vann 2016 med knapp marginal. Trump kan överraska där mycket p g a pandemin. Trump besöker Nevada för kampanjevent närmaste dagarna. Hans kampanj satsar också stora summor på annonser i den viktiga delstaten.

Demokraterna har en viss fördel i spelmeckat Las Vegas, p g a den stora servicesektorn. Under många val har fd senatledaren Harry Reids välsmorda valmaskin mobiliserat fackföreningar. I pandemin är det mer eller mindre omöjligt. Dels har många förlorat sina jobb och sen har social distansering lett till att normalt kampanjarbete blir svårt.

Delstaten Nevada har en högre andel latinoväljare, vilket kan gynna Biden. Andelen har också ökat något sedan presidentvalet 2016.

Cook Political Report har precis flyttat Nevada från ”Likely Democrat” till det svagare ”Lean Democrat”. Utan Nevada får Biden det betydligt svårare att vinna presidentvalet. Delstaten har dock bara 6 elektorsröster. I ett jämnt presidentval kan det dock innebär skillnad mellan seger och förlust.

Kan Trump överraska i Nevada? Som så mycket i detta speciella val hänger det på om valdeltagandet blir tillräckligt högt för demokraterna under pandemin.

En annan och kanske viktigare anledning för Trump att ta sig till Nevada är för att samla in pengar från diverse kasinomoguler. Här finns exempelvis Sheldon Adelson, miljardär och chef för Las Vegas Sands.

Foto: Daniel Zimmermann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.