Valdag blir helgdag i fler delstater i USA

Virgina kommer antagligen bli den femte delstaten i USA som gör valdagen till en helgdag. Annars är det en vanlig vardag (tisdag för det mesta) där många tvingas ta ledigt om de vill rösta. Det finns givetvis också ofta möjlighet att förtidsrösta och i vissa delstater poströsta. Människan har dock en tendens att vänta in i det sista.

Som du kanske kan se av kartan är det Hawaii, Delaware, Kentucky och New York som än länge har gjort valdagen till en helgdag.

I Virginia pågår en process att göra valdagen till helgdag. Istället tas en annan helgdag bort. Det är en dag som hyllat vad guvernören i delstaten kallar “a lost cause”, nämligen sydstatsgeneraler.

This week, the Virginia House voted to strike Lee-Jackson Day from the list of state holidays. The holiday, observed on the Friday before Martin Luther King, Jr. Day in January, honors Robert E. Lee and Thomas “Stonewall” Jackson as “defenders of causes.”Both men owned slaves and fought to preserve slavery in the US.

(CNN)

Ökat valdeltagande brukar gynna demokrater, men inte alltid. Delstaten Virginia är ofta viktig och jämn i presidentval. Demokraterna brukar vinna där, men med knapp marginal. Om de ska ha någon chans att besegra Trump krävs seger i Virginia.