Vinnare och förlorare i valdebatten i New Hampshire

Valdebatten i New Hampshire mellan sju demokratiska presidentkandidater var en ganska sömnig tillställning. Det började i vanlig ordning med frågor kring “democratic socialism” och Medicare for All. Känns som att vi borde vara klara med dessa frågor vid det här laget. Tydligen inte.

Bernie Sanders försvarade sig bra som vanligt. New Hampshire väntas passa honom, liksom Klobuchar och Yang. Joe Biden erkände att han antagligen kommer få det tufft här. Istället försökte både han och Steyer peka på kommande delstaterna South Carolina och i den senares fall också Nevada.

Trumps nya NAFTA (frihandelsavtal) fick också några frågor. Bernie och Steyer var motståndare till det medan Warren och Klobuchar röstade för avtalet i senaten.

Buttigieg hade en “vinst” i ryggen efter Iowa och fick därför mycket utrymme och skötte det till största del bra. Kritiken mot honom var ändå hård från t ex Sanders för att han tar emot pengar från 40 stycken dollarmiljardärer. Och så kom frågan om hur svarta behandlats i South Bend. Buttigieg hade det inte lätt när han pressades av moderatorn Linsey Davis. Det är kampanjens utmaning just nu att bredda till väljargrupper som ännu inte upptäckt Pete och blivit fans. När South Carolina ska rösta i slutet på månaden måste han övertygat dessa väljare. Biden leder där, medan Buttigieg ligger långt efter.

Steyer hade ett tydligt fokus på att demokraterna måste besegra Trump. Jag har dock lite svårt att se att så många väljare blev övertygade om att just en okänd miljardär är rätt person för det jobbet.

Klobuchar hade också en förhållandevis stark debatt. Warren gjorde en mer ojämn insats ungefär som i kampanjen i stort.

Debattens vinnare? Sanders, Butttigieg och Klobuchar.

Biden försvann och Yang får aldrig något utrymme i debatterna så ingen chock att han också försvann. Dessa två får väl sägas vara debattens förlorare. I Yangs fall inte pga dålig argumentation utan bara på moderatorer som inte ger honom några frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.