Vilken presidentkandidat 2020 är mest lik Obamas första kampanj? (del 2)

För en månad sedan ställde vi frågan om vilken presidentkandidat som är mest lik Obama. Slutsatsen landade i att Tulsi Gabbards kampanjstrategi och profilfrågor har en hel del gemensamt med Obamas kampanj 2008. Nu har även FiveThirthyEight i en chat med flera av deras skribenter försökt svara på frågan “Who will be the Obama of 2020?“.

natesilver: Gabbard and Obama both have the Hawaii thing going on. Is she the new Obama?

Varken Nate eller någon annan utvecklar den idén, utan fokuserar mer på andra kandidater. Som vi gick igenom sist så har Gabbard fler likheter med Obama än en bakgrund i Hawaii.

Karisma är självklart en viktig del av Obamas framgång 2008, vilket även Gabbard får sägas ha. En USP (unique selling point) för Obama var att han var emot Irakkriget, medan Clinton röstade för det. Kom ihåg att demokraterna var ordentligt krigströtta 2008. Det lockade många väljare till honom. Gabbard har profilerat sig just som antikrigskandidaten genom hennes upprepade kritik mot “interventionist regime change wars”.

Var Obama populist 2008? Det går att argumentera för att han hade vissa drag av populism, men inte i nivå med Sanders eller andra ekonomiskt progressiva kandidater av idag.

Både Booker och Castro försöker tydligt casta sig själva som den nye Obama. Dels genom att tala som Obama (främst Castro) och genom ett upplyftande diffust budskap (Bookers tal om love). Booker har bättre möjligheter att locka Obamaväljare genom sin bakgrund och för att han är mer karismatisk. Självklart har Kamala Harris också vissa likheter med Obama som juristutbildad och karismatisk. Harris försöker precis som Obama (och många andra kandidater) bygga sin autencitet på en inspirerande familjehistoria.

LÄS:  Förtidsröstningen har börjat i presidentvalet

Jag tror ändå inte att det är en vinnande strategi att försöka efterlikna Obama 2020. Möjligtvis finns det potential i att driva frågor som motiverade väljarna 2008, så som motstånd till USA:s inblandning i en rad krig runt om i världen. Det verkar också som om ekonomiskt progressiva kandidater är efterfrågade. Och kravlistan innehåller denna gång också en person som kan vara en enande kraft för partiet, annars kommer sprickorna vidgas inom demokraterna mellan främst ekonomiskt progressiva och nyliberala. Då blir det svårt att vinna mot Trump.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.