Vinnaren av presidentvalet enligt FiveThirtyEights nylanserade Forecast

FiveThirtyEight 2020

Det finns en mängd modeller och statistiska beräkningar av presidentvalet. Bland de mest ansedda finns Nate Silvers FiveThirtyEight som vi ska ta en titt på i denna artikel.

Just nu när modellen precis släppts uppger FiveThirtyEight att Biden har 71 % chans att vinna presidentvalet mot Trumps 29 %. Det kan ju ändra sig väldigt snabbt. Under senaste dygnet har Biden valt Harris som sin vicepresidentkandidat. Hur det påverkar opinionen har inte påverkat modellen än. Opinionsmätningarna som mäter hur väljarna tar denna nyhet kommer senare i veckan.

Modellen från 538 anger också intressant data kring vilka delstater som förväntas bli tipping points, dvs vilka delstater som har störst betydelse för valets utgång. Därmed kommer kampanjerna sannolikt lägga mest krut (annonspengar) på dessa delstater. Just nu visar det sig att Florida och Pennsylvania är viktigast med 22 % var. Det innebär att Florida i 22 % av fallen kommer vara den delstat som kommer ta vinnaren till minst 270 elektorsröster.

Även Wisconsin, Michigan och Minnesota identifieras av modellen som extra viktiga delstater. Arizona och North Carolina kan också bli viktiga, men sen är övriga delstater förhållandevis oviktiga. Anledningen till det är att om t ex Texas vinns av Biden så kommer han antagligen också ha vunnit många andra delstater som är viktiga i valet.

I antal elektorsröster spår modellen från 538 att Biden vinner med 323 – 215.

Vadslagningsfirmorna håller i stort med om att Biden är favorit just nu att vinna. Däremot har hans chanser minskat något marginellt mot Trump senaste månaden. Trump har t ex gått från 2,6 gånger pengarna tillbaka vid vinst till nu 2,4. Ingen större skillnad, men ändå. Jag misstänker att det kommer bli jämnare när valtemperaturen ökar efter Labor Day.

LÄS:  Vissa kampanjannonser skriver sig själva

Lichtmans modell som vi tog en titt på nyligen visar på samma slutresultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.