Presidentkandidaterna 2012

OBS! Det här är vår genomgång av kandidaterna inför primärvalen 2012. Vill du ta en titt på vilka kandidater som kan komma att ställa upp 2016, ta en titt på vår specialsida: Presidentkandidater 2016.

Presidentvalet hålls den 6 november 2012. Innan dess ska partiernas kandidater utses i ett flertal primärval och caucus. Först ut är som vanligt Iowa (caucus) och New Hampshire (primärval). Och innan dess en rad tv-debatter och kampanjande. Se vår kalender för valdagar och planerade debatter.

President Obama väntas inte få någon utmanare bland demokraterna. Spänningen finns istället bland republikanernas kandidater. Vem blir republikanernas kandidat 2012?

Republikanernas presidentkandidater 2012

Presentationen är i bokstavsordning. Följ vår bevakning kontinuerligt för att se hur vi rangordnar favoriterna.

Newt Gingrich
(född 1943)
Meddelade i maj 2011 att han ställer upp
Hemsida
Stor republikansk profil som mest är känd för två saker. Dels var han drivande i motståndet mot Clinton på 90-talet som ledde fram till den sk republikanska revolutionen. Och dels har han haft en del skandaler med otrohet. Det gör att han inte bedöms ha någon större chans att vinna. Men i ett fält som anses svagt, kan han säkert locka till sig ett visst stöd. På Meet the Press i maj 2011 kritiserade Newt Paul Ryans budget för ”right wing social engineering”. Det fick han massiv kritik för och backade dagen efter.

Jon Huntsman
(född 1960)
Senaste nytt om Jon Huntsman
Fd guvernör i Utah, framgånsrik affärsman och Obamas fd ambassadör i Kina. En mittenkandidat inte helt olik Mitt Romney, dock utan den senares belastning i form av sjukvårdsreform. Han ger också ett mer autentiskt intryck. Liksom Romney är han mormon vilket är ett minus för vissa väljare. Som främsta belastning nämns dock att han tjänstgjort under Obama. I ett fält med kandidater som saknar utrikespolitisk erfarenhet sticker han ut. Huntsman backas upp av många av McCains rådgivare. Kommer troligtvis inrikta sig på New Hampshire och Florida. En av mediafavoriterna som dock inte visat något större stöd i opinionen än. Han har ändå tillräckligt stöd för att få delta i debatterna och tillräckligt med pengar för att fortsätta kampanja.

Ron Paul
(född 1935)
Meddelade i maj 2011 att han ställer upp
Senaste nytt om Ron Paul
Hemsida
Tea Party rörelsens inofficiella grundare. Stark profil som libertarian. Kritisk till Irakkriget och tillhör Tea Party falangen som vill skära ner på militärutgifterna. Det vill ju tex inte Sarah Palin. Kongressledamot för Texas 14:e distrikt. Anses vara en av de mest konservativa ledamöterna i kongressen. Starkt stöd av gräsrötter. Ron Paul är för gammal och har trots allt för begränsat stöd för att vinna. Sonen Rand Paul vann 2010 en senatspost för Kentucky och förekommer också i spekulationerna som presidentkandidat. Han har dock sagt att han inte ställer upp om pappa Ron kandiderar.

Rick Perry
(född 1950)
Meddelade i augusti 2011 att han kandiderar. Långvarig och framgångsrik guvernör i Texas sedan år 2000. Tea Party favorit. Kommer konkurrera med Bachmann och Paul om Tea Party röster. Främsta argument för att han kommer utses av republikanerna är Texas förhållandevis starka ekonomi i dessa svåra tider. Perry är socialkonservativ och väver gärna in religion i sina tal. Väntas kunna utmana Romney. Har goda möjligheter att samla in stora summor pengar som kommer behövas i en presidentvalskampanj. Frågan är dock om han är för lik Bush?

Mitt Romney
(född 1947)
Kandiderar!
Hemsida
Framgångsrik affärsman som försökte vinna mot McCain i republikanernas primärval 2012. Har gott om pengar att satsa på den egna kampanjen. Tillhör förhandsfavoriterna. Mormon. Hjälpte OS i Salt Lake City att komma på fötter efter ekonomiska skandaler. Har inte profilerat sig som Tea Party anhängare. Kan locka en del oberoende väljare och demokrater om han skulle vinna nomineringen. Största problemet är att hans sjukvårdsreformer som guvernör i Massachusetts jämförs med Obamas sjukvårdsreformer. Likheterna är slående och kan bli dödsstöten för hans kampanj. Konkurrenterna lär tävla om att gå till angrepp på just den punkten.

Rick Santorum
(född 1958)
Hemsida
Före detta senator från Pennsylvania, en av de viktigaste delstaterna i presidentvalet. Populär på hemmaplan och bland republikaner, men ogillas starkt av demokrater. Detta eftersom han har yttrat kontroversiella ståndpunkter när det gäller homosexuella och evolutionen som han inte tror på. Är socialkonservativ och bland dessa väljare har han starkt stöd. Inte en av huvudkandidaterna och tämligen chanslös. Framstår som ett riskfyllt val för republikanerna. Googla inte hans efternamn (kom ihåg att jag varnade dig!)

Kandiderar, men anses chanslösa

Dessa kandidater har inte fått något stöd i opinionsmätningar, men är presidentkandidater som ändå har delvis intressanta kampanjer.

Fred Karger
(född 1950)
Hemsida
Politisk konsult som bland annat jobbat i Reagans administration. USA:s första öppet homosexuella presidentkandidat. En riktig outsider som tagit första stegen till en presidentkandidatur genom att tillsätta en sk ”exploratory committee”. Syftet med kampanjen är uppenbart främst att ge röst inom republikanerna för homosexuellas rättigheter. Han vill tex avskaffa Don’t ask, don’t tell så att homosexuella ska kunna tjänstgöra öppet inom militären. Ska bli intressant att se om han lyckas få delta i någon av debatterna. Det brukar ju krävas att man visar upp lite stöd i opinionsmätningar för att få delta. Som du kanske förstått är Karger ingen kandidat som kommer vara i närheten av att vinna nomineringen. Med en bakgrund som politisk konsult har han dock stor erfarenhet av denna process då han redan jobbat för nio olika presidentvalskampanjer.

Buddy Roemer ställer också upp men har inte fått vara med i någon tv-sänd debatt och har inte någon chans.

Kandidaterna som gett upp

Michele Bachmann
Hoppade av efter att bara ha lyckats nå en sjätteplats i New Hampshire.
(född 1956)
Ny Tea Party drottning efter att Palin antagligen står över presidentvalet. Hon grundade Tea Party caucus och är omåttligt populär bland dessa väljare. Anses vara för kontroversiell för att kunna utses till republikanernas presidentkandidat. Och alldeles för impopulär bland oberoende väljare och demokrater. Hon kan säkert skapa en intressant debatt och tävla med Ron Paul om Tea Party väljarnas röster. Socialkonservativ och föddes i Iowa och kan därför ha goda möjligheter att vinna där eftersom socialkonservativa väljare är extra många just där. Bachmann representerar Minnesota i representanthuset. Hon har en bakgrund som skattejurist. Formidabel på att samla in pengar.

Gary Johnson
(född 1953)
Meddelade i april 2011 att han ställer upp
Hoppar av i december 2011
Framgångsrik företagare inom byggbranschen. Politiker från New Mexico där han var guvernör 1995-2003. Då styrde han med fokus på skattesänkningar och begränsning av statens inflytande. Han har profilerat sig som libertarian och kan sägas stå nära Ron Pauls åsikter. Den fråga han fått mest uppmärksamhet för är legalisering av marijuana. Han är också till skillnad från konkurrenterna inte abortmotståndare. Johnson har startat en politisk organisation som heter Our America Initiative. Han tillhör inte förhandsfavoriterna och anses chanslös.

Herman Cain
(född 1945)
Hemsida
Ställer upp – meddelade i maj 2011 officiellt att han ställer upp.
Hoppade av den 3 december 2011.
Han kallar sig själv för en ”dark horse candidate” och ”the Hermanator”. Han är en ganska okänd radiopratare och framgångsrik affärsman. På meritlistan finns främst en lyckad tid som CEO för Godfather’s Pizza. Han är en av de mindre kända kandidaterna som har en väldigt liten chans att knipa nomineringen, men är inte helt chanslös. Anledningen till att han ändå har en viss mikroskopisk chans är att han är mycket underhållande, vilket kan vara en tillgång för att sticka ut i debatterna. Huvudkandidaterna har ju ryktet av att vara mindre karismatiska. Han har dessutom starkt förtroende bland konservativa bloggare.

Tim Pawlenty
(född 1960)
Senaste nytt om Tim Pawlenty
Hemsida
Han är populär guvernör i Minnesota. Pawlenty har redan effektivt förberett en presidentkandidatur. Bland annat har han profilerat sig som stark motståndare till sjukvårdsreformerna. Flera besök har också gjorts i de viktiga inledande delstaterna Iowa och New Hampshire. En av huvudkandidaterna när så många andra valt att inte kandidera. Republikanska kärnväljare känner dock inte till honom så väl än.
Uppdatering: Meddelade efter Ames Straw Poll i Iowa i augusti 2011 att han ger upp.

Thad McCotter
(född 1965)
Kongressledamot från Michigan. En av de mindre kända kandidaterna och väntas inte ha någon chans. Han har ännu inte synts till i några opinionsundersökningar. Spelar gärna gitarr och gillar Beatles. Thad McCotter har fru och tre barn. Han är katolik. Heter egentligen Thaddeus men kallas för Thad. Tillkännagav sin kandidatur den 2 juli 2011. Har ännu inte tillräckligt stöd för att delta i någon tv-sänd debatt och frågan är om han kommer få göra det.
Uppdatering: Han har gett upp. Fick aldrig vara med i någon debatt.

Kandidaterna som meddelat att de inte ställer upp

Chris Christie

Rudy Giuliani

Sarah Palin
(född 1964)
Senaste nytt om Sarah Palin
Hemsida
Republikanernas främsta frontfigur och betraktas som inofficiell ledare av Tea Party. Stort inflytande över amerikansk politik efter förlusten som vicepresidentkandidat åt John McCain 2008. Nästan varje litet tweet får stor uppmärksamhet i media. Hon hoppade av som Alaskas guvernör efter halva tiden för att istället tjäna stora pengar som kommentator på Fox News, hålla tal och skriva böcker. Hon är utbildad till journalist, men hatar journalister mer än något annat. Kanske som en följd av Katie Courics uppmärksammade intervjuserie. Frågan är om Sarah Palin kommer ställa upp? Har hon någon chans att vinna med en lägre approval rating än Obama? Republikanerna brukar inte chansa på en kandidat som är extremt impopulär bland demokrater. Men kanske är trycket så hårt från Tea Party att man gör det denna gång. Mycket av uppmärksamheten kring Palin bygger på en förväntan om att hon ska ställa upp. Riskerar hon att förlora den uppmärksamheten om hon inte ställer upp? Ställer hon upp skulle hon definitivt vara en av huvudkandidaterna. Media skulle så klart älska en batalj mellan Obama och Palin. Och debatterna skulle få fler tittare vilket är nog så viktigt för republikanerna som parti.

Mitch Daniels
(född 1949)
Meddelade i maj 2011 att han inte kandiderar
Hemsida
Han är guvernör i delstaten Indiana. Fokuserar mer på ekonomiska frågor än socialkonservativa frågor, men har nyligen stoppat statliga bidrag till Planned Parenthood (som bland annat utför aborter). Daniels uppmaning att republikanerna inte ska tala så mycket om socialkonservativa frågor har fått kritik i de egna leden. En tyngre belastning om han skulle nomineras och ställs mot Obama är antagligen att han var Bushs budgetchef 2001-2003. Med tanke på att många av de tidigare huvudkandidaterna meddelat att de inte ställer upp framstår Daniels som en av av favoriterna trots att han inte är speciellt känd. En av cirka fem med chans att vinna nomineringen.

Mike Huckabee
(född 1955)
Meddelade i maj 2011 att han inte ställer upp
Senaste nytt om Mike Huckabee
Hemsida
Fd guvernör i Arkansas. Har en populär talk show på Fox News som ger honom en god position inför valet. Men det kanske lockar att stanna kvar på det jobbet som han verkar gilla istället för att kandidera? Han var en av de mest underhållande kandidaterna under debatterna 2008. I och med att Romney hoppade av ganska tidigt då lyckades Huckabee komma tvåa i antal delegater efter McCain. Tillhör de socialkonservativa och har en bakgrund som pastor. Han har fått en del uppmärksamhet för att han lyckats gå ner i vikt efter att ha varit kraftig tidigare. Anses vara en av huvudfavoriterna.

Haley Barbour
(född 1947)
Hemsida
Ställer inte upp, meddelade sitt beslut i april 2011.
Missisippis populäre guvernör har en lång bakgrund inom det republikanska partiet. Han har varit ledare för RNC och är ledare för republikanernas guvernörsorganisation, RGA. Han kallar sig själv för en ”fat redneck”. Bland minus i historiken finns en period som lobbyist för tobaksbolag. Under BP krisen i Mexikanska golfen försökte han tona ner krisen, i viss kontrast till en annan republikansk guvernör i området och en möjlig motkandidat, Bobby Jindal.

Jeb Bush
(född 1953)
Ställer inte upp
Ett otänkbart val kanske med tanke på brodern George W Bush och hur ogillad han är av det amerikanska folket. Men faktum är att Jeb Bush är mycket populär bland republikaner och inte minst i den viktiga delstaten Florida. Republikanerna måste vinna Florida – och vem är mer lämpad än Jeb Bush för det uppdraget? Där var han guvernör och Florida kan avgöra presidentvalet 2012. Det är inte sannolikt att Jeb Bush ställer upp som kandidat.

Mike Pence
(född 1959)
Meddelade i januari 2011 att han inte ställer upp.
Hemsida
Kongressledamot för Indianas 6:e distrikt. En av republikanska ledarna i kongressen som dock meddelat att han kommer avgå som ledare. Det har lett till spekulationer om att han kanske ställer upp som presidentkandidat. Har en starkt konservativ profil och är en anhängare av Tea Party rörelsen. Kan därför överraska om han ställer upp, men tillhör inte huvudkandidaterna idag.

Bobby Jindal
(född 1971)
Hemsida
Om någon tycker Obama har ett udda namn, vad sägs om Piyush Subhas Chandra Amrit ”Bobby” Jindal? Han har som du förstår indisk bakgrund och är en av republikanernas framtidslöften. Jindal är guvernör i Louisiana. Har kämpat med oljeutsläppet i Mexikanska golfen, där han framförde viss kritik mot Obama. Jindal fick hedersuppdraget att hålla republikanernas svar på President Obamas första tal till nationen. Men det blev ett fiasko för Jindal. Han betraktas som en av nationens populäraste guvernörer. Uppges nu vara en potentiell vicepresidentkandidat.

John Thune
(född 1961)
Meddelade att han inte ställer upp feb 2011
Hemsida
Senatsledamot för South Dakota. En outsider som har en klar chans att överraska. Han har starkt stöd bland evangeliska kristna och har en profil som fiscal conservative. Thune härstammar från norska immigranter. 2004 lyckades han besegra demokraternas senatsledare Daschle. Efter den segern har han framstått som en hjälte för många republikaner. Omvaldes 2010 utan någon motkandidat. Han har kunnat samla på sig en stark kampanjkassa. På minuskontot finns en röst för räddningspaketet för bankerna, TARP. Det är inte populärt bland republikanska väljare. Han anses av vissa strateger vara den kandidat som demokraterna minst vill möta. Ett gott tecken?

Donald Trump
Meddelade i maj 2011 att han inte ställer upp.

En rad andra personer nämndes också ibland som tänkbara kandidater, tex John Bolton, Rand Paul och Jon Greenspon men var aldrig aktuella för en kandidatur.

Vem blir republikanernas presidentkandidat 2012?

Se resultat

Loading ... Loading ...

Senatsvalet 2012
Valet till kongresen hålls också den 6 november 2012. I senaten är det hela 21 sittande demokrater som måste väljas på nytt om de vill sitta kvar. 10 republikaner och 2 oberoende kandidater står inför samma öde.

Demokraternas presidentkandidater 2008
Republikanernas presidentkanddiater 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.