100 % av Iowa nu officiellt räknat

Nu har vi 100 % av valresultatet i Iowa så som den lokala partiorganisationen släppt. Det blev extremt jämnt mellan Sanders och Buttigieg, som du kan se här nedan:

Buttigieg 26,2 % (564,012 SDE)
Sanders 26,1 % (562,497)
Warren 18 % (387)
Biden 15,8 % (341)
Klobuchar 12,3 % (264)
Yang 1 % (22)

SDE = delstatsdelegater (state delegate equivalents).

Trots detta resultat har ingen vinnare utsett än officiellt, pga diverse problem.

Buttigieg kan alltså utnämna sig som vinnare i delstaten Iowa, vilket han gjorde redan på valnatten innan resultatet var klart. Sanders har också utropat sig själv som segrare. Han vann nämligen flest röster med en marginal på cirka 6000 väljare.

Flera nyhetsmedier har valt att inte utropa någon officiell vinnare än. Det beror på flera uppenbara misstag och frågetecken som kvarstår. New York Times har skrivit en längre artikel med alla möjliga problem som fått uppmärksamhet. Även kända twittrare har lyft fram uppenbara felaktigheter som här t ex:

Partiet har nu initierat en ”recanvass”. Det innebär inte som många tror att alla ska rösta om igen. Istället är det en noggrann dubbelkoll av valresultatet som övervakas av det lokala partiet. En ”recount” däremot initieras av en kandidat och går via rättssystemet. Det senare går inte att göra i Iowa eftersom det är ett nomineringsmöte utan valsedlar.

Hur många av Iowas 41 delegater som Sanders och Buttigieg får är inte helt klart än. Båda väntas dock knipa minst 11 delegater var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.